Ha megértitek, amit egy ember tájszólással mond nektek, megmosolyogjátok, kijavítjátok, vagy nem?
Egy éve kerültem az ukrán határtól Sopronba, és a dunántúli ismerőseim java mindig kijavít, vagy mosolyog, ha óuzok meg őüzök meg éizek, meg máshogy használom a szókapcsolatokat, mint ahogy ők megszokták otthon. Pl: én bezárom az ajtót, ők beteszik :/; felkapcsolom a villanyt, feloltják a lámpát; meg a klasszikus tengeri-kukorica a furik-talicskával.
A lényeg: Ha megértik, hogy mit akarok mondani, akkor mi a pi.csának kötnek bele? Én így mondom, ők úgy!
Ápolom a nyelvemet, ők meg ápolják nyugton a sajátjukat. Meg is mondtam nekik szép szóval, de csak hajtják a magukét.
Én nem szoktam megmosolyogni sem és kijavítani meg pláne nem. Sőt, nekem kifejezetten tetszik, ha új szavakat, kifejezéseket tanulhatok az ország más részeiből.
A párom szolnoki, én bp-i vagyok. Nálunk is vannak eltérő szóhasználatok, de ezeket inkább csak az érdekesség kedvéért jegyezzük meg. Már többször előfordult, hogy én is úgy használtam szavakat, ahogy egyébként ő mondta.
Én inkább azon nevetnék, hogy lehet valamit "feloltani"?!
Felgyújtani igen, de feloltani?? ez egy kimondottan hibás szóhasználat.
Szintén Nyugat Dunántúli vagyok. :)
Nem hibás a bezárom az ajtót, a beteszemet itt nem használjuk. A tájszólás az nem jelenti azt, h valaki hibásan beszél, már bocsánat!
Én meg kiskoromban borsodi voltam, na ott is más tájszavak voltak.
Például itt meg azért röhögnek ki, ha azt mondom, h feloltom a lámpát, mert én meg így szoktam meg, még nagyim is így mondja. Meg a szomszéd néni csak nézett nagyimra mikor szóba került a furik.
Meg azon is mosolyogtak mikor szintén borsodi rokonaim kérdezték, h "na jösztök"? Itt jöttök van.
Szóval aki annyira beszűkült agyú, h azt hiszi, h csak az egy féle forma a jó, amit ő ismer, minden más "hibás", az biztos még nem nagyon hagyta el a lakhelyét.
Aki hibának tartja ezeket az a saját tudatlanságáról ad képet...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!