Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha megértitek, amit egy ember...

Ha megértitek, amit egy ember tájszólással mond nektek, megmosolyogjátok, kijavítjátok, vagy nem?

Figyelt kérdés

Egy éve kerültem az ukrán határtól Sopronba, és a dunántúli ismerőseim java mindig kijavít, vagy mosolyog, ha óuzok meg őüzök meg éizek, meg máshogy használom a szókapcsolatokat, mint ahogy ők megszokták otthon. Pl: én bezárom az ajtót, ők beteszik :/; felkapcsolom a villanyt, feloltják a lámpát; meg a klasszikus tengeri-kukorica a furik-talicskával.

A lényeg: Ha megértik, hogy mit akarok mondani, akkor mi a pi.csának kötnek bele? Én így mondom, ők úgy!

Ápolom a nyelvemet, ők meg ápolják nyugton a sajátjukat. Meg is mondtam nekik szép szóval, de csak hajtják a magukét.

2009. szept. 4. 11:24
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is kellemetlenséget okozott a nyelvi eltérés, amikor gimibe kerültem, rettenetesen furcsa volt a Jézus-papucs megnevezés, a rövid karú blúz (rövid ujjú helyett), a félcipő meg hasonlók. Ja és az is, hogy ők a telefonbeszélgetést "Pá"-val kezdték, ami nekem megszokott elköszönési formula :) De pár hét után megszoktuk egymást és nem is vettük észre az eltéréseket.
2009. szept. 4. 11:38
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Én nem szoktam megmosolyogni sem és kijavítani meg pláne nem. Sőt, nekem kifejezetten tetszik, ha új szavakat, kifejezéseket tanulhatok az ország más részeiből.

A párom szolnoki, én bp-i vagyok. Nálunk is vannak eltérő szóhasználatok, de ezeket inkább csak az érdekesség kedvéért jegyezzük meg. Már többször előfordult, hogy én is úgy használtam szavakat, ahogy egyébként ő mondta.

2009. szept. 4. 11:51
 3/12 anonim ***** válasza:
85%
Kijavítani nem szoktam (nem is normális dolog), de megmosolyogni esetleg, ha épp olyan :) A tájszólás egy vicces dolog.
2009. szept. 4. 11:58
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
A nyelvészeti álláspont az, hogy a tájszólások eltérései nem minősülnek nyelvi hibának, sőt, inkább értéknek tartják őket. Ha mosolyognak rajta, az szerintem nem probléma, mert néha tényleg meglepő különbségek tapasztalhatóak. Ha kijavítanak, akkor viszont súlyosat hibáznak, mert te nem helytelenül beszélsz, csak máshogy, és ha ebben nem tudnak belenyugodni, vagy tiszteletben tartani, akkor talán nem is érdemes velük nagyin beszélni...
2009. szept. 4. 12:33
 5/12 anonim ***** válasza:
80%

Én inkább azon nevetnék, hogy lehet valamit "feloltani"?!

Felgyújtani igen, de feloltani?? ez egy kimondottan hibás szóhasználat.

2009. szept. 4. 13:24
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is van ismerősöm, aki a bezárom helyett a becsukom szót használja, és fordítva. Jókat élcelődünk ezen egymással.
2009. szept. 4. 13:25
 7/12 anonim ***** válasza:
92%
De mondjuk betenni és bezárni két külön dolog. Beteszed, becsukod amikor a helyére rakod az ajtót, és bezárod amikor a helyére tett ajtón a zárat elfordítod.
2009. szept. 4. 13:54
 8/12 anonim ***** válasza:
93%
Hibásnak lehet hogy hibás, de mi itt Nyugat-Dunántúlon akkor is ezt használjuk:D
2009. szept. 4. 14:16
 9/12 A kérdező kommentje:
Na akkor ezt megbeszéltük :)
2009. szept. 5. 14:26
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Szintén Nyugat Dunántúli vagyok. :)

Nem hibás a bezárom az ajtót, a beteszemet itt nem használjuk. A tájszólás az nem jelenti azt, h valaki hibásan beszél, már bocsánat!

Én meg kiskoromban borsodi voltam, na ott is más tájszavak voltak.

Például itt meg azért röhögnek ki, ha azt mondom, h feloltom a lámpát, mert én meg így szoktam meg, még nagyim is így mondja. Meg a szomszéd néni csak nézett nagyimra mikor szóba került a furik.

Meg azon is mosolyogtak mikor szintén borsodi rokonaim kérdezték, h "na jösztök"? Itt jöttök van.

Szóval aki annyira beszűkült agyú, h azt hiszi, h csak az egy féle forma a jó, amit ő ismer, minden más "hibás", az biztos még nem nagyon hagyta el a lakhelyét.

Aki hibának tartja ezeket az a saját tudatlanságáról ad képet...

2009. szept. 5. 18:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!