Lehetséges lesz dinoszauruszokat csinálni?
Mivel már egyszer éltek dinoszauruszok, így annak lehetősége, hogy megint legyenek, nem nulla... Erre számos mód kínálkozik:
1) szerintem a legvalószínűtlenebb: ép dínó DNS-t találnak, és a genetikai információt felhasználva "klónoznak" egy 6o millió éve kihalt állatot.
2) Hagyományos tenyésztés és géntechnológiai módszerek kombinálásával dinoszauruszokhoz hasonló élőlényeket hoznak létre: van egy csomó különböző hüllő és madár genom, lehetne kombinálni. Szerintem ez utóbbira nagyobb esély van... de sajnos ez sem a belátható jövőben megvalósítható vállalkozás.
Dolgoznak azon, hogy a ma élő dinókból (madarak) "visszafejlesszenek" valamiféle dinóféleséget, fogakkal, karokkal, hosszú farokkal... ez persze nem felelne meg egyetlen "valódi" dinoszaurusznak sem, hanem csak egy mesterséges, mutáns hasonmás lenne... de pillanatnyilag ez tűnik a legesélyesebb módszernek arra, hogy olyan dinóféleséget hozzunk létre, ami hasonlít az őskori rokonaira.
Ősmaradványokból klónozni lehetetlen lenne, mivel a DNS ennyi idő alatt egyszerűen lebomlik, s még ha maradna is belőle valami, az annyira hiányos lenne, hogy gyakorlatilag képtelenség lenne más DNS darabkákból összerakosgatni egy épkézláb élőlényt.
Igen, de csak mammutot.
Azért, mert még régebben láttam, hogy kínában találtak egy jégbefagyott mammutbébit.
Abból ki lehet nyerni a dns-t!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!