Megtudnatok oldani ezt a 3 feladatot, mert nekem nem megy? (Tobbi lent. )
Lepesrol lepesre kene a megoldas, hogy tudjam megerteni.
a.) 81 az 1/4-1/2 log9alapon4.-en * 49 a log7alapon2.-en
b.) log2alapon25/log2alapon5
c.) log1/2alapon4 * log3alapon9 * log4alapon1/4 = 4 nem?
Nem csodálom ha nem megy, ha idehányni is csak ennyit sikerült.
Majd ha leírtad normálisan.
a) 81^(1/4) - 1/2*… Én sem értem.
b) log[2](25)/log[2](5) = log[5](25) = 2 (első egyenlőség azonosság, második definíció)
c) log[1/2](4) * log[3](9) * log[4](1/4) = (-2)*2*(-1), szóval de.
A hagyományos (LaTeX alapú) jelölésrendszer a következő, ami alsó indexben van, azt _ jellel vezetjük be, ami felső indexben, az ^ jellel. Pl. a négyzetmétert így: m^2. Ha az alsó és felső index összetettebb kifejezés, akkor zárójelbe illik tenni. Továbbá nem árt a szóközök használata sem.
A b) feladat esetén pl. így:
log_2(25) / log_2(5)
Az a) feladatot nem tudom kisilabizálni, hogy mi lehet, pedig próbálom értelmezni az általad leírtakat.
A b feladat megoldható a következő összefüggéssel: log_a(b) = log_c(b) / log_c(a)
Ebből adódóan:
log_2(25) / log_2(5) = log_5(25) = 2
A harmadik feladatnál
log_(1/2)(4) * log_3(9) * log(4)(1/4) = -2 * 2 * -1 = 4, de nem tudom mit keres a feladatkiírásodban az „= 4 nem” rész. Ha a kérdés az, hogy az egyenlőség fennáll-e, akkor valahogy így kellett volna kiírnod:
c) Igaz-e a következő egyenlőség:
log_(1/2)(4) * log_3(9) * log(4)(1/4) = 4
Ez olvasható, egyértelmű.
Amúgy a matematikai programok közül a Maple azt szereti, ha az alapot szögletes, az argumentumot kerek zárójelbe tesszük:
log[1/2](4) * log[3](9) * log[4](1/4)
A Mathematica azt, ha szögletes zárójelen belül soroljuk fel az alapot és az argumentumot:
log[1/2, 4] * log[3, 9] * log[4, 1/4]
(Amúgy lehet, hogy ez a legjobb, mert ennek a programnak van szabad, internetes verziója is: [link] )
Ha cikket írsz, akkor a TeX jeleníti meg legszebben, ott nagyjából úgy kell, ahogy 2×Sü írta:
$\log_{1/2} 4 \cdot \log_3 9 \cdot \log_4 \textstyle \frac14$
#8 vagyok.
Egy kis kiegészítéssel feltettem a megoldást ide:
Logaritmusos kifejezések - Műveletek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!