Hol tudok olyan képet találni ahol lehet látni hogy az éjszaka hogy néz ki a Marson?

Szerintem leginkább sehol.
Ennek több oka van: a Marsra indult a Hold után a legtöbb űrszonda, de a túlnyomó részük különböző okok miatt nem érte el a célját (az elsőként leérkező szovjet Marsz-szonda sem a sorozat első tagja volt és kevesebb, mint egy percet működött a Mars felszínén).
Másrészt (a Curiosity-n kívül) szerintem minden szonda napelemes volt, ráadásul többségük mozgásképtelen (mint a Viking), ezért észlelési képességeik korlátozottak.
A Spirit és az Opportunity télen (a hideg és sötét környezetben) nem működött, továbbá a rárakódó por még tovább gyengítette az akkumulátorok teljesítményét, ezért ahol lehetett, tartalékolták az energiát. Mindezek mellett a Mars "sötét-oldala" annyira leárnyékolja a jeltovábbítást, hogy a kapcsolat szinte teljesen ellehetetlenül.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy a döntéshozókat csak egyetlen cél érdekelte/érdekli: van-e víz a Marson? - a küldetések erre fókuszáltak.

A Phobosz látható a Marsról, a magyar wikipédiás cikkben megtekinthető az Opportunity által készített képsor egy, a Phobosz által létrehozott napfogyatkozásról (a Deimosz is elhalad a nap előtt, de nem tudom, erről készültek-e képek).
Mivel a Phobosz a holdnál kb. 99,8%-al kisebb (átmérője ~ 11 km , a Deimosz pedig sokkal kisebb (átmérő: ~ 6 km), megfelelő felszerelés híján földi viszonyok mellett nem lenne látható, de mivel a Marsnak nincs légköre, a keringési pályájuk pedig mindössze kb. 23000, illetve 6000 km, ezért szerintem "szabad szemmel" is láthatóak. A csillagok láthatóak, sőt, a fent említett légkör-hiány miatt sokkal tisztábban (a Hubble űrteleszkópnál sem véletlen, hogy nem a földön működik).
Melyiken volna élet? Ezt nem tudom, e bolygó és hold két véglet: a Marson nincs se légkör (vagyis van, csak 95%-as széndioxid), se levegő, de mérete hasonló a Földéhez és több, a szénalapú élethez szükséges elem megtalálható rajta.
A Titán méretre sokkal kisebb a Földnél, és bár van légköre, de ennek túlnyomó része nitrogén, ráadásul a -200 fok miatt minden megfagy.
Mivel a Marson találtak mikrobákat, ez a kérdés már eldőlt, bár lehet, hogy a Titán fagyott magjában van víz, azaz itt is kialakulhatott valamiféle élet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!