9-es: kétlem, hogy ezt fejből írtad, de ez mindegy is. Bőven elég lett volna az elírásodért elnézést kérned és javítanod Önmagad, ha már érdekes tudást és információt szeretnél átadni másoknak és azt nem azzal a szándékkal teszed, hogy okoskodj vagy kioktass, hanem hogy valóban okíts.
Ellenben ezt továbbra sem tetted meg, de azt nem mulasztottad el, hogy másokat minősíts. Nos, ilyen embereknek is lenniük kell... :D
"9-es: kétlem, hogy ezt fejből írtad, de ez mindegy is."
Az első válaszom ez volt: "A mostani, új baktun végén. Az meg pár ezer év múlva lesz."
Ezt FEJBŐL írtam, ahogy azt a 9-es hozzászólásomban írtam is, még akkor is, ha nem hiszed. (Vagy csak mondatot értelmezni nem tudsz.)
"Bőven elég lett volna az elírásodért elnézést kérned és javítanod Önmagad,"
Leírtam, hogy igen, ez az én hibám volt. Elismertem. Mit vársz még, főbe is lőjem magam? Udvarias ember vagyok, tehát csakis utánad.
"ha már érdekes tudást és információt szeretnél átadni másoknak"
Szerintem a 7.-ben azt tettem, merthogy azt is én írtam. Ezzel szemben a TE hozzászólásaid igen információgazdagok voltak, főleg a maja időszámítással kapcsolatban, ugye?
"és azt nem azzal a szándékkal teszed, hogy okoskodj vagy kioktass, hanem hogy valóban okíts. "
Igen. Köszönöm az okítást - bár ugye nem, azzal a szándékkal tetted...
" de azt nem mulasztottad el, hogy másokat minősíts."
Most sem mulasztom el: teljesen egyértelműen csak kötözködsz, a hozzászólásodnak semmi információtartalma nincsen, kizárólag azért írtál, hogy valakibe belerúghass.
Örülök, hogy sikerült kiélned ezt a vágyadat, de meggondolhatnád, hogy legközelebb csak akkor írsz, ha POZITÍVAN is hozzá tudsz szólni egy témához.
Szerintem ugyanis az sokkal jobb, mint a kötözködés, fikázás, feszültségkeltés.
De hát ilyen embereknek is lenniük kell... :D
Gépiesen számolva a 14. ciklus
2407. március 26-án indul.
A pontos kiszámítás azért kétséges, mert nem tudhatjuk, hogy az egykori maja csillagász-papok hány szökőnapot iktattak volna be, ha folytatják a számlálást! Általában 52 évente 13 szökőnapot használtak, de valószínűleg időnként a tényleges megfigyelések alapján helyesbítették a számolást.
A kérdés azonban így értelmetlen, mivel sem a haab, sem a tzol-kin számolást az un. postklasszikus kor óta senki sem használja. (Ne tévesszen meg senkit, hogy néhány amerikai és európai fantaszta elővette a klasszikus maja időszámítást. Az egykori maják,ill. utódaik már az i.sz. 1000 körüli időtől sem használták a klasszikus időszámítást.) Egyébként a 2012. dec. 21. évszám a 4 megmaradt kódex és a kb. 15 000 kő-sztélé közt összesen kétszer fordul elő! Az utóbbi években végzett feltárások nyomán pl. előkerült egy szoba-falra felfestett terjedelmes számsor, amely kb. 7000 évet fog át! - BQ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!