Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Fel lehet ébredni az álomból...

Fel lehet ébredni az álomból akarattal?

Figyelt kérdés
Ha nagyon akarom álmomban, fel tudok ébredni?
2012. dec. 27. 21:56
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Én egyből levettem, hogy erre gondoltál. Talán azért, mert már átéltem többször is.

Aki nem élte át, és még nem is hallott erről, az nem tudja. (Lásd a mellékelt ábrát... Pardon, Tzolkót. :D )

Szép napot mindenkinek. :)

2013. jan. 11. 11:44
 12/21 anonim ***** válasza:

Mondtak már rólam ezt, azt, jót, rosszat, de most büszkén kihúztam magam, mert mellékelt ábra lettem, ami nagyon megtisztelő.

Félálomban nem ér, az már nekem is volt, az már az akaraterő próbájára utal. (Ábra?)

2013. jan. 12. 01:08
 13/21 A kérdező kommentje:
Ezzel a kérdéssel tulajdonképpen csak arra voltam kíváncsi, hogy ez egy mennyire hétköznapi dolog, mennyire jellemző az emberekre. Tehát olyan felénél kisebb mértékben, gondolom.
2013. jan. 12. 09:40
 14/21 anonim ***** válasza:
Kiváncsi vagyok, hogy egy vallásos, aki ébren álmodik, fel akarna e ébredni, na és sikerülne e neki?
2013. jan. 12. 13:38
 15/21 A kérdező kommentje:
tzolko, miért pont vallásos?
2013. jan. 12. 21:38
 16/21 anonim ***** válasza:

Csak azért, mert a vallás, a hit olyan, mint egy álom, amit ébren álmodik a hívő, bár belátom, nem pontosan ide illik ez a gondolat, de átvitt értelemben van jogosultsága.

Az előzőek már nagyrészt meg voltak beszélve és Bertával beszélgettünk már hasonlóról, de tágabb értelemben minden megrögzött szokásra értelmezhető ez az elképzelés, mert alig hiszem, hogy bárki "fel akarna ébredni" a mániájából, amit ébren álmodik, legyen is az bármilyen.

Akár Don Quijote, Cervantes hőse, aki ugyan felébred álmából a halála előtt, de ez főként a költőnek, Cervantesnek tulajdonítható, mert ember alig hiszem, hogy képes erre.

2013. jan. 13. 00:12
 17/21 A kérdező kommentje:
Pedig vannak emberek, akik egyesek számára elképzelhetetlen dolgokra képesek, csak ez a dolog nem nyilvánvaló.
2013. jan. 13. 10:52
 18/21 anonim ***** válasza:

Na, igen, feltételezem, fordítva is működik a dolog, hiszen hallottam már, hogy előfordul, hogy ébren is arra gondolnak egyesek, hogy álomban vannak és ezárt meg kell csípniük magukat, vagy más bizonyságot szerezni, hogy a valóságban vannak, nem álomban.

Nekem ez sem működik, ha felébredek, rögtön tudom hol vagyok, meglehet, a valóságérzetem erős. Az is igaz, persze, hogy hatalmas meglepetés, pl.: nagy lotto nyeremény, stb... nem történt velem, ami esetleg indokolna ilyen csodálkozást.

2013. jan. 13. 12:55
 19/21 anonim ***** válasza:

Szerintem csak akkor, ha egyébként is felébrednél. Addig pl. tele vagy álomhormonnal, azért sem megy az ébredés.

Velem már volt olyan, hogy fel akartam ébredni - és fel is ébredtem: egy másik álomba. Onnan tudom, hogy utána tényleg felébredtem.

Eleve az álomban akarat csak akkor létezik, ha már félig felébredtél.

2013. jan. 13. 18:06
 20/21 anonim ***** válasza:

Na és ezt miből lehet tudni?

1 alszol még, és csak álmodod, hogy csak félig.

2 felébredtél, de még motoszkál az álom, tovább gondolod és azt hiszed, még alszol.

3 igazából felébredtél az előbb, de visszaaludtál és aggódsz, hogy elalszol.

4 nem ébredtél fel, alszol és nem is álmodsz semmit, de amikor felébresz, azt hiszed, hogy ilyen dolgot álmodtál.

5 Te vagy a csipke, meg a Rózsika.

2013. jan. 13. 21:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!