A hidrogén klorid az durranó gáz?
Ammóniumion van benne, igen. Az ammónium-klorid vizes oldatában is van ammóniumion, mégsem szalmiákszesz. Az ammónium-nitrát vizes oldatában is van ammóniumion, mégsem szalmiákszesz. Az ammónium-formiát vizes oldatában is van ammóniumion, mégsem szalmiákszesz.
A másik: úgy látom, itt komoly problémák vannak az oldat, és a vegyület fogalmával.
A sósav NEM vegyület! Vegyület a hidrogén-klorid, és a víz. A sósav egy oldat, amely két vegyületből áll (HCl, H2O).
"Az ammónium-klorid vizes oldatában is van ammóniumion, mégsem szalmiákszesz"
Már egyszer leírtam azért hívják szalmiákszesznek mert OH csoport van benne.
25 éve vegyi technológiával foglalkozom hogy nem vették észre idáig hogy rosszul csinálom amit csinálok?
"Állításod szerint a sósav 100% HCl gáz. Akkor ezeknek a feladatoknak hol az értelme?"
A gáznak is van súlya! A HCl-nek 36,5 g/mol!
"Már egyszer leírtam azért hívják szalmiákszesznek mert OH csoport van benne."
NaOH
KOH
Ca(OH)2
Ezek mindegyikének vizes oldatában van (OH-) gyök, mégsem szalmiákszesz. A szalmiákszesz az ammónium-hidroxid vizes oldata. El kell fogadni.
Nincs jogom arra, hogy más életét bíráljam, mennyire jó vagy rossz a szakmájában. Az is lehet, hogy jól csinálod a dolgod, csak az elméleti hátteredben az összefüggésekben vannak hibák, amik nem feltétlenül hatnak ki közvetlenül. Meg lehet csinálni különféle méréseket vagy műveleteket anélkül is, hogy bárki ismerné a hátterét a dolgoknak, csupán csuklóból is. Ismétlem, nem bírálok.
Azonban ha valamit száz százalékig biztosan tudok, abból nem engedek, hiába említ bárki mást. Ellenben nyílt vagyok a változtatásra ilyen esetben is, ha megfelelő módon alátámasztja az állítását a másik fél. Ezesetben pedig ez nem fog előfordulni.
További: Igen, a HCl-nek (vegyületnek) is van tömege. Épp ezért nő a tiszta víz tömege, ha benne feloldjuk a hidrogén-kloridot... Nem tudom, miért adtál ilyen választ, nem magyarázat semmire.
Amikor azt mondjuk, hogy 12 tömegszázalékos sósav, akkor az azt jelenti, hogy 100 g sósavOLDATban van 12g HCl (vegyület, hidrogén-klorid, ami tisztán, normál körülmények között gáz, de itt fel van oldva), és 88 g víz (vegyület, ami tisztán, standardállapotban folyadék).
A sósav (oldat) hatóanyaga a HCl, ami vegyület.
"A szalmiákszesz az ammónium-hidroxid vizes oldata."
NH3+H2O=NH4OH Itt kémiai reakció zajlik le nem oldás!
Sok érv, amely nem magyarázza az állítást...
Tök mindegy, hogy milyen típusú az oldódás. Az oldódásnak több fajtája van: fizikai oldódás, illetve kémiai oldódás.
HCl, illetve NH3 is kémiailag oldódik a vízben. A kulcsszó az oldódás.
Úgy láttam bár nekem nem akarsz hinni, de a neten található dokumentumok meggyőznek, így erre is kerestem számodra egy megfelelő dokumentumot. Az alábbi linken található pdf-ben is található egy rövid kivonat, amelyben megjelenik a "kémiai oldódás" kifejezés a HCl oldódása példáján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!