Hogy tudnám megérteni?
Előbb próbáld megérteni az egyenes vonalú egyenletes mozgást. Bár lehet ezt érted. Röviden és tömören ez annyit jelent, hogy egy adott "dolog" adott időtartamok alatt ugyanazt a távolságot teszi meg. Ezt nevezzük sebességnek. Az egyenletesen változó mozgásnál pedig adott időtartamok alatt ugyanannyival nő a "dolog" sebessége. Tehát ha az adott időt egy másodpercnek tekintjük, és veszünk mondjuk egy 10m/2 os sebességet, akkor ha egyenletesen gyorsul a "dolog", akkor minden másodpercben 10m/s mal több lesz a sebessége. Mondjuk egy test gyorsulása 5m/s^2, és álló helyzetből indul el, akkor az első másodperc elteltével 5m/s mal fog menni, a következő másodperc elteltével már 10m/s, és így tovább. Lassulásnál ugyanez, de ott mindenféleképpen szükség van egy kezdeti sebességre. Tegyük fel a lassulás, ami a gyorsulás negatív előjellel, mondjuk 5m/s^2 azaz -5m/s^2, és a test 50m/s os sebességről kezd el lassítani ilyen tényező mellett, akkor az első másodperc elteltével már csak 45m/s lesz a sebessége, a következő másodperc elteltével pedig 40m/s...és így tovább.
konyhanyelven kb ennyi a dolog.
üdv
27/F
LastOne.Left
Petboj97.
Nem négyzetesen gyorsul, pontosabban nem a sebességgel van kapcsolatban a négyzetesség, a négyzetesség a megtett úttal van összefüggésben.
A gyorsulás képlete sebesség per idő, vagyis adott idő alatti sebesség változás(itt ugye egyenletesen változik). Ahogyan az egyenes vonalú egyenletes mozgásnál út per idő. Mértékegységgel kifejezve: (m/s)/(s), ezért lesz a gyorsulás mértékegysége m/s^2.
üdv
27/F
LastOne.Left
Na várjunk akkor első másodpercben megtett út 5 méter, második mp végére megtett út 10m+5m =15 méter?
Nem értem én úgy tanúltam hogy leejtesz egy tárgyat például az 10m/s2 el gyorsul első mp végére 10 m tesz meg második mp végére 100m harmadikra 10Km mivel négyzetesen gyorsul nem lineárisan.
A tiednél a leejtett kavics ha 10m/s2 akkor 1mp 10m 2mp 30m 3mp 70m 4mp 110m tesz meg.
Na ezek alapján én sem érteném meg...
Az első szó amire koncentrálj rá, az az, hogy EGYENLETES. Sok minden lehet egyenletes, pl a tortán a krémet lehet egyenletesen kenni, lehet egyenletesen lélegezni, vagy egyenletes ütemben tapsolni. A fizikában az egyenletes azt jelenti, hogy IDŐBEN NEM VÁLTOZIK, azaz valami most is ennyi, 1 perc múlva is ennyi, 5 óra múlva is ennyi. Tehát egyenletes.
Mi lehet egyenletes? Gyakorlatilag bármi. Lehet egyenletes a sebesség. Mivel az egyenletes azt jelenti, hogy időben nem változik, ezért az egyenletes sebesség azt jelenti, hogy most is ennyi, 1 perc múlva is ennyi és 5 óra múlva is ennyi. De ha a sebesség nem változik, akkor változik-e valami? Hát persze, a MEGTETT ÚT. Az autó szépen egyenletes sebességgel halad, most itt van, 1 perc múlva amott lesz, 5 óra múlva meg túl lesz hét határon. De ami marad, az a sebesség.
Na akkor mi van egyenletesen változó mozgásnál? Na itt mi az ami egyenletes? A VÁLTOZÁS! Vagyis a változás az, ami most is jelen van, a változás lesz jelen 1 perc és 5 óra múlva. Mi a változás? Lassulás vagy gyorsulás. Tehát a test gyorsul most, gyorsulni fog 1 perc múlva és 5 óra múlva is. Mivel a gyorsulás (a változás) lesz egyenletes. És nem ám úgy gyorsul, hogy hol kicsit, hol nagyon, a gyorsulás mértéke is egyforma most, 1 perc múlva és 5 óra múlva is.
Kb. ennyi.
Petboj97.
Galileo Galilei kísérletei során észrevette, hogy a gyorsulás teljes útja, nyugalomból indulva, az idő négyzetével arányos. Erre értettem, hogy a megtett úttal van összefüggésben a négyzetesség. Szóval az út egyenlő egy állandó szorozva az idő négyzetével. De ez az állandó nem maga a gyorsulás. A pillanatnyi sebesség leírásánál út és idő változását veszünk figyelembe. Ekkor azt az eredményt kapjuk, hogy a pillanatnyi sebesség egyenlő az a bizonyos állandó kétszerese szorozva az idővel. A gyorsulást pedig a sebesség változásából és az idő változásából határozhatjuk meg. Ezek után azt kapjuk, hogy a gyorsulás egyenlő 2szer ez az állandó. Szóval a megtett utat ismerve a gyorsulást és az eltelt időt ezzel a képlettel kaphatjuk meg.
s=a/2*t^2
Ha pedig leejtünk valamit (g=10m/s^2), akkor az az első másodperc végére pontosan 5 métert tesz meg, ha két másodpercet zuhan, akkor 20 métert, ha hármat, akkor összesen 45 métert tesz meg, ha négy másodpercig zuhan, akkor meg 80 métert.
#6 nak üzenném, hogy én is kb azt írtam le, amit ő, csak konyhanyelven, röviden. Nem érzem illendőnek a mások válaszának minősítését...ezt értem erre a mondatra: "Na ezek alapján én sem érteném meg..." Természetesen ha arra utalt ezzel, hogy Petboj kolléga "ellentmondott" nekem, és ez összezavaró lehet, akkor vegye úgy, hogy nem szóltam.
üdv
27/F
LastOne.Left
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!