Egy 40 centis pizza mennyivel kisebb, mint két 28 centis pizza?
Sziasztok
Barátnőmmel szeretünk minden pizzát, és gyakran szoktunk rendelni vacsorára is. Általában közösen választunk 1-et és 40 centisben kérjük, aminek mindig a felét eszem én, a felét meg ő. Azon matekoztunk a napokban, hogy mennyivel lenne több méretre a pizzamennyiség, ha például 2 db 28 centisben kérnénk ugyanazt a pizzát?
A pizza nem más, mint egy kör, aminek a területe: r2 x 3.14 = 40 cm fele 20 cm a négyzeten = 400 x 3.14 = 1256 cm2, ennek fele 628, a 28 centisé 615cm2 az egész.
Elvileg ha jól számoltam, akkor pont ugyanannyi mint 2 db 28 centis pizza, de ezt nehezen tudom elhinni, mert általában 2 db 28 centis pizza mindig drágább 200-300 ft-tal, mint egy 40 centis. :D
Jól számoltam-e?
Arányaiban a kis, üveges üdítő is drágább a nagyobbnál, ezzel most nem mondtál újat. Ellenben ez a matekoskodás aranyos, lehetnének akár ilyen feladatok is a matekkönyvekben.
Amúgy pedig igen, jól számoltál.
Oké, visszavonom, mégsem vagy olyan okos.
Számításba vetted az alábbiakat?:
-sűrűség
-feltétmennyiség
-pizzatészta vastagsága
-milyen a feltétek elosztása
-mennyi a feltétek súlya
-milyen vastagon lóg be a pizza széle
Ezek szerint ilyen apróságok felett átsiklottál. Inkább szimplán egyél, ahelyett, hogy beküldenéd a Mythbustersbe.
Pedig jól számoltál, területre nagyjából ugyanakkora 2 db 28-as és 1 db 40-es.
Elkészíteni és megsütni viszont nagyjából ugyanannyi munka és energia. Nagyjából ugyanannyi liszt kell bele, de az élőmunka-igénye 2 db 28-asnak nagyobb. 2szer kell kinyújtani, rárakni a feltétet, betenni a sütőbe stb.
A kisebb átmérőjű pizzának arányaiban nagyobb részét teszi ki a széle. Ami ugye megvastagodik és nem nagyon van rajta feltét.
Mindkét szempont azt mutatja, hogy 1 db 40 centissel jobban jártok.
Ja, és a pizzériában nem tolómérővel méricskélik a pizza átmérőjét, hanem csak úgy érzésre csinálják. Szerintem bedagasztanak egy nagy adag tésztát, és egy gyakorlott szakács elég jól tudja, hogy abból mekkora darabot kell kivennie ahhoz, hogy az kinyújtva a kívánt méretű legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!