Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Tényleg igaz, hogyha egy...

Tényleg igaz, hogyha egy kómában fekvő embernek beszélsz, akkor mindent hall? Emlékszik arra, amiket hallott miközben kómában volt?

Figyelt kérdés

2012. okt. 23. 20:48
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Lehetséges, de nem biztos. A tudatalattija működhet, ez befolyásolhatja később az elmeállapotát, de kizárt, hogy emlékezzen rá.
2012. okt. 23. 20:53
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Előfordulhat, hogy hall dolgokat - de egyáltalán nem biztos.
2012. okt. 23. 22:09
 3/8 anonim ***** válasza:
14%
Mivel a kóma definíció szerint agyhalál, az illetőnek nincs működő agya, amivel felfoghatná és rögzíthetné a hallottakat. Emlékezni sem emlékezhet rá, mivel nincs mivel emlékeznie, és nem fog többé felébredni.
2012. okt. 23. 22:20
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

A kóma egyáltalán nem az agyhalált jelenti!

A kóma egy olyan eszméletlen állapotot jelent, ami alatt a kómás személy nem tud akaratlagos cselekvést elindítani és a fájdalom ingerekre nem reagál, pupillái fény hatására változatlan állapotban maradnak. A kóma meglehetősen tág fogalom, mivel az alvás is nevezhető annak. Viszont vannak olyan esetek, ahol a fejet érő erőteljes behatás ugyanezt idézi elő, viszont nem nevezik kómának, ha egy bizonyos időt nem ér el az eszméletlenség, ezt eszméletvesztésnek nevezik. Sőt van olyan skála, ahol a zavaros tudatállapotú embert a kóma legenyhébb csoportjába sorolja. És lényeges, hogy hiányzik az ébrenléti/alvás ciklus.

Kóma sok ok miatt kialakulhat, de gyakran maga az agy idézi elő azért, hogy a szervezet "zavartalanul" gyógyulhasson. Minden olyan agyfunkciót meghagy, ami az élethez kell, szóval keringés marad, lélegzésért felelős agyrész marad. Ez a minimum. akinek ezek sem üzemelnek, az agyhalott. Ezeken felül a kóma mértékétől függően maradhatnak funkciók. Egy kómásnak mindösszesen egy gyomorszondára (amin keresztül táplálják) és idönkénti forgatásra (felfekvések elkerülése miatt) na meg persze pelenkázásra van mindösszesen szüksége, nem kell létfenntartó gépeket rákapcsolni, mint egy agyhalottnál. Agyi aktivitás bizonyítottan van, és igen, ha az agy úgy dönt, hogy a hallásközpontot nem kell lelőni, akkor a hangingerek eljutnak az agyba, de hogy ott már mit kezd vele az agy, az kérdéses.

Hogy hall-e egy kómás? Én azt mondom, hogy igen, de hogy fel is fogja a hallottakat, az már kérdéses.

2012. okt. 23. 23:00
 5/8 anonim ***** válasza:
A hallásközpontot nem nagyon kapcsolhatja ki, hiszen akár veszélyt is jelezhet.
2012. okt. 24. 15:42
 6/8 anonim válasza:
Én feküdtem kómában nyolc éves koromban.Bár az mesterséges kóma volt, de én nem emlékszek oanra, hogy esetleg vmit hallottam volna...
2012. okt. 26. 23:38
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Ötöske, előtted olyan szépen elmagyarázták a dolgot. Kómában vagy, hogy életben maradhass, mert a szervezet a gyógyulásra fordít minden energiát! Mi a frásznak kéne még hallnod is? Veszélyt jelezhet? Nem tudsz mozdulni, nem tudsz elfutni, miért akarod hallani, hogy egy elefántcsorda dübörög el melletted? Nem elég, hogy kómában vagy még infarktust is akarsz kapni???
2012. okt. 27. 10:03
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! :)
2012. okt. 29. 10:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!