Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi a megoldás erre a matek...

Micsinai kérdése:

Mi a megoldás erre a matek feladatra?

Figyelt kérdés

Egy jókora vékony lapot felébe hajtok, aztán megint, és újból.

Hány réteget kapok 8 hajtás esetén?

Hány hajtás után keletkezik 64 réteg?

Szerintem nagyon egyszerű feladat de a matektanárom még is azt mondta, hogy "aki meg tudja csinálni..." és most nem tudom, hogy komolyan gondolta vagy irónikus volt-e, mert szerintem tök egyszerű.

2012. okt. 15. 18:43
 1/7 A kérdező kommentje:
azt megjegyezném nem józan paraszti ésszel történt a kiszámítás hanem mértani sorozat jellegűen
2012. okt. 15. 18:44
 2/7 A kérdező kommentje:
csak szeretném ha valaki aki megcsinálta mondana 2 eredményt :)
2012. okt. 15. 18:44
 3/7 anonim ***** válasza:

na, figyelj, rájössz magadtól: Egyet hajtasz, kettő, kettőt hajtasz, négy, hármat hajtasz, nyolc. ezek ugye a kettő hatványai...

Vagyis a nyolcadik hajtás, az 2 a nyolcadikon. A 64 akkor már menni fog, gondolom...

2012. okt. 15. 18:46
 4/7 A kérdező kommentje:
nekem is ez volt a logikám de nem értem h most ez miért nehéz xD
2012. okt. 15. 18:56
 5/7 anonim válasza:
Próbáld meg egy sima papírlappal megcsinálni a 8 hajtást. Ki fog derülni a komolyság vagy az irónia.
2012. okt. 15. 21:11
 6/7 2xSü ***** válasza:

8 hajlítás után 2^8 = 256 réteg keletkezik.

64 réteg log(2)64 = 6 hajlás után keletkezik (2^6 = 64)

Az „aki meg tudja csinálni…” nem a matematikai kiszámolást illeti, hanem a tényleges hajtogatást. Ha valaki a 8. hajlítást meg tudja csinálni, az egy 128 lapos, azaz 256 oldalas könyvet – borító nélkül – hajt ketté. Az azért vicces dolog. A felület is ugye minden hajlítással feleződik. Ha egy A4-es papírméret a kiinduló pont, akkor a 7. hajlítás után már egy 2,6x2,7 centi alapterületű, 128 rétegű papírtömböd van, ami kb. 1 cm vastag. Na ezt nem igazán fogod tudni kettéhajtani. Sőt ha ténylegesen kettéhajtogatod a papírt, akkor a hajtásoknál jóval ellenállóbb, keményebb lesz.

Lásd: http://www.youtube.com/watch?v=kRAEBbotuIE

Azért ők nem kis papírt hajtogattak. De a 8. hajtogatásnál azért már jó kis meló volt.

2012. okt. 15. 22:12
 7/7 A kérdező kommentje:
azt tudom erről már hallottam ki nem probáltam még de nem is az volt most a kérdés hanem az eredmények de azért köszi :D
2012. okt. 16. 15:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!