A tudományok fejlődése gazdasági szempontból többet ártott vagy használt az emberiségnek?
Használt. Sok technika gazdaságosabb lett az évek során.
(Vagy mire vonatkozott a kérdés?)
Na hát a gazdaság az egy külön állatfajta. Például a technika fejlődésével termelésből kiszoruló emberek miatt olcsóbbá válik a termelés, ez gazdasági szempontból előnyös, viszont csökken a munkanélkülivé vált emberek vásárlóértéke, ami viszont hátrányos. A technika fejlődésével egyre több munka válik feleslegessé, viszont dolgozni kell a fogyasztás fenntartásához, így vagy a technika fejlődését kell megállítani, vagy a gazdaságot gyökeresen átalakítani.
Szóval igen, ennek a tökön lőtt gazdasági modellnek hosszabb távon nem kedvez a technika fejlődése.
Goat
Nem tudom hogy jön ez ide, én nem ilyesmiről beszéltem.
Hát, azt akartam mondani, hogy ha a technológia fejlődését megállítod akkor nem sok jó vár az emberiségre.
Amit írtál a munkanélküliségről az igaz. A gépek mindig fel fognak váltani munkákat és mindig szükség lesz rá, hogy haladjon a korral az ember, ha talpon akar maradni.
Attól függ, mit értesz gazdasági szempont alatt. Ha azt, hogy a világ (és nem egyes országok, emberek!) gazdasági ereje nőtt, akkor a tudományok fejlődése nélkülözhetetlen. De a kérdés így mégsem igaz, mert azt feltételezi, hogy a tudomány egy független ok, a gazdaság pedig ennek folyománya. Ez nem igaz, mert a kettő szoros kölcsönhatásban van, egyik a másik nélkül nem tud fejlődni, és az egyik fejlődése maga után vonja a másikét is.
Az egyenlőtlenségek kialakulásának okát inkább az emberi tulajdonságokban, mint a tudományokban kell keresni. Az atomszerkezet megismerése, az ottani törvényszerűségek alapos tudása önmagában se nem jó, se nem rossz. De ha néhány ember kellő körültekintéssel atomerőművet állít üzembe, az jó. Ha nem kellő körültekintéssel, akkor lehet rossz is (lásd Csernobil vagy Fukusima). Ha viszont néhány ember atombombát kezd el gyártani, az rossz (akkor is, ha sok vonatkozásban ennek másutt lehetnek gazdasági előnyei).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!