Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Légy jó mindhalálig segítség?

Légy jó mindhalálig segítség?

Figyelt kérdés
Olvasónaplót kell csinálnom, és csak 1x olvastam el a könyvet, és nagyon homályos, nemigazán értettem.. az a feladat hogy '' Meséld el a lutrira megtett számok és a reskontó történetét.. hát a végén is van szó erről ott derül ki hogy kinél volt a szelény.. letudnátok röviden írni? köszi

2012. szept. 3. 17:55
 1/5 anonim ***** válasza:
Lapozz oda, ahol voltak ezek az események, olvasd el többször, szűrd le a lényeget.
2012. szept. 3. 19:31
 2/5 belapus ***** válasza:

Ez pedig arra az esetre, ha nem lenne meg a könyv:

[link]

2012. szept. 3. 20:33
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Tudod, általában olvasónaplót úgy kell csinálni, hogy azt a részt sokszor el kell olvasni, amiről írni kell.

Neked még szerencséd is van, nem az egész könyvről kell írnod.

Elkezdhetnéd azzal, hogy Misi minden nap este 5-től 6-ig felolvas Pósalaky úrnak, az öreg nyugalmazott tanácsosnak.

Egy alkalommal az öregúr elmesélte Misinek, mit álmodott, és a takarítónéja megfejtette az álmát, megmondta, hogy milyen számokat jelentenek.

Megkérte Misit, hogy tegye meg a számokat a lutrin, és ha nyernek, a felét neki adja. A kisfiú ki is fizette az öregúrtól kapott egy forintot és a reskontót, amit kapott, gondosan eltette.

Ez mellett egy másik munka is vár Misire, osztálytársát kell korrepetálnia, ezért is pénzt kap.

Itt ismerkedik meg Doroghy Sanyika nővérével, a csinos Bellával. Misi szemében ő a gyönyörű nő, zavarban van, amikor vele beszél.

Misi meglátogatja Törökéket, akiknél előző évben volt kosztos. Hazaért Török János is, aki fekete bárány volt a családban. Mikor megtudta, hogy Misi az öreg Pósalaky megbízásából megtette lutrin a számokat, elkérte a reskontót, hogy megnézze. Közben tovább beszélgettek, szóba került a Doroghy család is, hogy ott Misi tanít egy kis diákot.

Nem tudjuk, hogy a reskontót visszaadta-e Jancsi úr Misinek.

Török János megkéri Misit, hogy egy levelet kézbesítsen a szép lánynak, Bellának. Misi nem szívesen teljesíti, mert ismeri Török urat, milyen nagy szoknyabolond. De végül mégis átadja az üzenetet.

Felgyorsulnak az események. Kihúzzák a lutrin a számokat, Misi meg szeretné nézni, hogy egyeznek-e a reskontón lévő számokkal.

De nagy baj éri, elvesztette a reskontót. Nem értette, hogyan veszhetett el.

Két közeli osztálytársa, Gimesi és Orczy kiszedik Misiből, hogy tényleg elveszett a reskontó, és nyomozni kezdenek. Jobban mondva Orczy kezd nyomozásba, de semmit sem sikerült kiderítenie.

Doroghyékhoz csak Bella kedvéért jár, mert a kis Doroghy Sanyi egyáltalán nem haladt a tanulásban és már nincs kedve vele vesződni. Közben állandóan hallgatnia kell a legidősebb lány zsémbelődését, akinek semmi sem jó.

Bella burkoltan megemlíti Misinek, hogy el fog utazni a nagynénjéhez, hogy ebből a nyomorból kiutat találjon.

Persze ezt a kisfiú nem értette meg, de látta Bellát felszállni a vonatra és érezte, hogy nagy baj van.

Innentől fogva a kisfiúnak nem volt egy csepp nyugalma sem. Megtudták, hogy valaki felvette azt a pénzt, amit az öreg Pósalaky nyert, ezért már a rendőrség is közbelépett volna, ha az igazgató ki nem kergeti őket az iskolából.

De Bella nővére, Viola is az igazgatót kereste fel, mert húga elutazott ismeretlen helyre és Misinek tudnia kell róla, hol van. Szegény Misi pedig már nem volt sem holt, sem eleven, amikor a reskontó ügy kipattant.

Ezt már nem lehetett egy ejnye-bejnyével elintézni, össze kellett hívni az igazgatói tanácsot.

Itt olyan kérdéseket tettek fel neki, amelyekre nem tudott válaszolni, mert úgy látszott, hogy mindenért őt hibáztatják.

Egyszer kifakadt.

- Én nem akarok többé debreceni diák lenni!

Később már nem is válaszolt. Akkor megátalkodott, konok gyereknek mondták, aki még a társa cipőkenőcsét is megette. Misi döbbenten hallgatta, hogy olyan dolgokért is őt teszik felelőssé, amelyeket nem is ő követett el, és gyermeki ésszel fel sem fogja, hogy miért történtek úgy a dolgok.

Aztán végül kiküldték a szobából, hogy ítéletet mondjanak.

Ekkor megérkezett a szeretett bátyja, Géza bátyja, aki szintén tanár egy messzi iskolában, ahol nem bántják a gyerekeket.

Géza bátyja bement a tanárokhoz, minden tisztázódott, kijöttek a tanárok, az igazgató dicsérte, hogy milyen jó tanuló, kis pénzkereső. Megkérdezték tőle, hogy akar-e debreceni diák lenni.

Azt válaszolta, hogy nem. Ez nem tetszett a tanároknak, de nem tudtak mit tenni.

Misit ez a megpróbáltatás annyira leverte a lábáról, hogy belázasodott. Lábadozása idején meglátogatta orczy és Gimesi is. Elmesélték neki, hogy Török János bevallotta, hogy ő lopta el a reskontót Misitől. Pósalaky úr már megkapta a neki járó 60 forintot.

Másnap Viola jött el és lelkesen mesélte, hogy Bella megcsinálta a szerencséjét. A nagynénjéhez ment, aki nagyon megszerette és rá fogja hagyni az egervári birodalmat. Sanyika Pestre megy tanulni, ők ismét jómódúak lesznek.

Misi nagyon örült a híreknek, napról napra erősödött, jobban lett. Amikor már meggyógyult, Géza bátyja megkérdezte tőle, hogy mikor mennek vissza a kollégiumba.

- Soha. - Felelte Misi.

Ő tanító akar lenni, tanítani akarja az embereket.

Géza bátyja megkérdezte, hogy mire akarja tanítani az embereket.

Ő azt válaszolta:

"- Csak arra, hogy légy jó … légy jó … légy jó mindhalálig … „

2012. szept. 11. 01:06
 4/5 anonim ***** válasza:

Először arra gondoltam, hogy leírom, hogyan lehetne elkezdeni. De rájöttem, hogy nem tudnád folytatni sem.

Ilyenkor, amikor ilyen kérdéseket látok, visszagondolok arra, hogy én ilyen gyerekésszel mennyit is értettem meg belőle.

Hát be kell vallanom, hogy nem sokat.

Misi reakcióit még most sem értem mindig, a mostani generáció pedig szerintem nem tud azonosulni Misivel, mint hőssel. Pedig ő is egy kis hős, sokkal több teher lett rátéve, mint amennyit a törékeny teste elbírt.

Ezért ájult el a végén.

Csalódott a felnőttekben, ezért elment azzal az egyetlen lénnyel, akire felnőttként is felnézhet.

2012. szept. 11. 01:13
 5/5 A kérdező kommentje:
Olyan értelmetlen hülyeség az egész, mert csak leírja az író a szenvedéseit, de olyan unalmas az egész... Aki elolvasta elsőre a 7. fejezetet, a földrajzórát annak grat most addig okés amég mesél orcy meg minden, és utána dumála földrajztanár háromnegyed órát a hülyeségekről... JAJ, és számtalan ilyen rész van benne, nem is tudom megérteni és nem is akarom hát vannak ilyen könyvek, Pl. Jókai könyvek, ott is vannak átlépős részek... Köszönöm válaszokat, főleg aki ilyen hosszan leírta, de azt nem fogadta el a tanár, nem is baj, mert már egy hete megcssináltam a feladatot, de azért köszi :D
2012. szept. 16. 08:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!