A Maslow hierarchia mennyire pontos?
tehát ha nincs meg a szexuális szükségletem, akkor úgymond nem léphetek tovább, nem lehetek kreatív?
ha van magyar oldala is, akkor miért nem azt linkeled??? ráadásul ott van az általad linkelt oldal bal oldalaán...
hogy a kérdésedre is válaszoljak. nem, ez nem így működik.
"tehát ha nincs meg a szexuális szükségletem, akkor úgymond nem léphetek tovább, nem lehetek kreatív?"
Maslow azt állítja, hogy ha szexuálisan frusztrált vagy, akkor elsősorban az fog érdekelni, hogy szexuálisan kielégülj, nem azzal, hogy mondjuk zenét szerezz vagy könyveket írj. Nem azt, hogy nem lehetsz kreatív, amíg nem abszolváltad az előírt kötelező mennyiségű szexet.
igen, kicsit pontatlanul fogalmaztam meg.
de a kérdés továbbra is az hogy mennyire lehet ez működő ez a hierarchia? olvastam hogy voltak kritikák is ez ellen.
de mégis tanítják, szóval csak lehet valami alapja.
"mennyire lehet ez működő ez a hierarchia? ... csak lehet valami alapja.
Mint minden pszichológiai elmélet, ez is "körülbelül" vagy "általában" igaz. Azt, hogy "inter arma silent Musae", már az ókorban is tudták. Nyilvánvaló, hogy egy éhező hajléktalannak nem az igaz szerelem keresése a fő problémája, és egy agyonhajszolt, lakáshitellel terhelt, állása elvesztésétől tartó, de amúgy jóllakott és párkapcsolatban élő embernek sem mond sokat az "önmegvalósítás" szó. Közben mindennek az ellenkezője is igaz, pl. Szarajevó ostroma idején az emberek a félig összedőlt falakra képeket festettek, vagy Faludy György verseket írt a munkatáborban, vagy Apollinaire és Trakl a fronton, ahol nyilván jópár alapszükségletük nem volt kielégítve. Vagyis ez az elmélet bizonyos mértékig igaz, és hogy ez a bizonyos mérték mekkora, azt meg nem lehet mérni. (Szerintem a pszichológia amúgy sem tudomány, de nem akarok most ebbe mélyebben belemenni).
Hát, utolsó, biztos másnapos voltál, amikor tanították, és azért nem emlékszel, mert ez tényleg egy alap dolog.
Egyébként sokan kritizálják a piramist, és szerintem jogosan. :) Elméletnek szép, de a gyakorlat mást mutat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!