Akinek van két azonos kamerája, kérhetnék egy szívességet?
Csak annyit kérnék, hogy rakja egymás mellé úgy, hogy csak vízszintesen legyenek eltolva. Függőlegesen ne legyen különbség a kettő között. Szóval a keletkezett két kép között csak annyi legyen a különbség, hogy vízszintesen el legyenek tolódva a dolgok rajta (magyarul, a két kamera egyszíntben legyen).
Sztereó képfeldolgozáshoz kéne, de sajnos a kamerák még nincsenek meg (a szállító komolysága miatt), de a projektel kéne haladjak.
Mindegy mi van rajta. A legjobb lenne ha egy pár hétköznapi dolog lenne rajta...de nem akarok túl igényes lenni.
Esetleg ha én is tudok segíteni valamiben, akkor igyekszem megtenni mindent ennek érdekében.
Egy kamerával csak úgy tudod, hogy megcsinálod az egyik képet, eltolod és megcsinálod a másodikat. De látom nem vagy témában a képfeldolgozással (ne vedd sértésnek), ezért nem tudod ennek a módszernek a hátrányait.
Hogy miért lenne két kamerája valakinek? Pl valaki foglalkozik ilyesmivel, mert elég sok embert érdekel ez.
Én nem olyan 3d-t akarok készíteni, mint amilyet a moziban látsz. Az én célom, hogy a két képből kiszámoljam a 3-ik koordinátájukat a képen látható dolgoknak. Ha kézzel kéne csináljam nem lenne gond, de ezt a számítógép kell végrehajtsa egy algoritmus szerint. Nameg ez lenne az első ilyen jellegű programom, és még nem lesz annyira robosztus meg invariáns minden kicsi zajra.
"Miből gondolod hogy nem vagyok képben ilyenekkel?"
Mert ha ismernéd a módszert, hogy miként lehet meghatározni a 2d-s képből a mélységet, akkor tudnád, hogy milyen hátrányokkal jár minden kicsi zaj.
A mobiltelefonos mondanivalódat nem erőst értem. Mire képes a telefon? Megcsinálni a két képet?
azért nem jó, mert ha tényleges koordinátákat akar számolni, akkor baromi pontosan kell tudnia a kamerák helyzetét. egytized milliméter, vagy egy szögperc eltérés már tönkreteszi az egészet. két kamerával meg az őket egymáshoz képest fixen tartó állvánnyal viszont csak egyszer kell meghatározni a helyzetet utána már a dolog nem változik.
a kérdezőnek:
a kalibrációt úgysem úszod meg, akkor meg csináld úgy, hogy van egykalibrációs tested, ami mindig látszik a képeken. azzal meg, ha nem változtatsz a helyzetén, akkor egy kamerával is dolgozhatsz. picit több programozás, de a jó részét a kétkamerás esetben is meg kellene csinálnod...
A kalibrálást majd megcsinálom, ha megjönnek a kamerák. Úgy egyszerűbb is lesz, meg pontosabb is. Nameg ha most kalibrálom egy kamerával, a másikokkal úgyis újra végig kell csináljam az egészet.
Mivel ez egy objektum felismerő program lesz, ezért szerettem volna két képet, amivel néhány dolgot kipróbálnék, majd amikor meglesznek a kamerák, simán írom meg a végleges progit. Sajnos sok minden ami elméletben nagyszerűen működik, a valóságban minden kicsi zaj keresztbe tehet neki (pl háttérfény). Ezért akarom kikisérletezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!