Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Egy tökéletes másolat helyette...

Egy tökéletes másolat helyettesíthet egy embert?

Figyelt kérdés
Nem klónra gondolok hanem egy minden sejtjében megegyező másolatra. Például tegyük fel hogy feltalálnak egy olyan teleportot ami "beszkenneli" az ember minden sejtjét majd valahogy az adatokat elküldi egy másik géphez ami pedig felépíti azt. Ebben az esetben az eredeti alany meghal, de a másolat úgy folytatja az életét, mint az eredeti tenné. Ti vállalkoznátok erre? Remélem érthető volt.

2012. aug. 24. 11:33
 1/9 anonim ***** válasza:

Hát így felvázolva meglehetősen sok benne a valahogy.Egy ilyen technológiának szinte egyik része sincs a birtokunkban.a teleportáció még jó messze van tőlünk,élő sejteket,vagy tárgyakat beszkennelni sem tudunk,sőt azt sem tudjuk,hogy hol kezdjük a kutatást.

Ha jól értem,azt mondod,hogy az embert ez a gép lebontja a sejtjeire,beszkenneli,majd valahol máshol újra összerakja.Én ennek a gyakorlati hasznát nem értem.Tulajdonképpen ez csak annyira lenne ó,hogy az egyik géptől eljutunk a másikig,de ezt számos közlekedési eszközzel is megtehetjük,így viszont a gépnek nem lenne semmi értelme.

2012. aug. 24. 11:43
 2/9 anonim ***** válasza:
71%

Miért ne lenne haszna? Pont az a haszna, hogy AZONNAL ott vagy (azaz a másolatod) a másik helyen. Teleportnak ez a lényege, gyors utazási-szállítási mód.

A kérdésre válaszolva: külső személyeknek nyilván ugyanaz lenne a klón, mint te, mivel gyakorlatilag egy az egyben másolatról van szó minden szempontból (emlékek, érzések szintjén is). A klónodnak is mindegy lenne, viszont TE (azaz a régi, az eredeti) gyakorlatilag megsemmisülnél.

Szóval olyan, mintha te most úgy döntenél, hogy eleged van az életedből, öngyilkos leszel, de előbb valahogy az énedet belehelyezed egy új, "nyers" emberbe, hogy élje ő tovább az életed. Én nem vállalkoznék erre.

Arról nem is beszélve, hogy ha csak egy minimális hiba is van a scannelésnél, máris nem tökéletes másolat születik, akármi balul sülhet el.

2012. aug. 24. 11:50
 3/9 anonim ***** válasza:
Nekem tetszene. A mai tudásunk szerint valószínűleg egyenértékű módon folytathatná az életét a másolat.
2012. aug. 24. 12:20
 4/9 A kérdező kommentje:

Elsőnek: az az előnye, hogy egy adatot pl. fény formában jóval egyszerűbben, és gyorsabban lehetne szállítani, mint egy szilárd testet.

Másodiknak: azért jutott eszembe, mert szerintem csak így lehetséges a teleportáció vagy legalábbis ez valószínűleg egyszerűbb mint egy stabil féregjárat megvalósítása így szerintem előbb leszünk képesek megvalósítani. Ezért komoly etikai probléma lehet majd belőle.

Harmadiknak: bátor vagy :)

2012. aug. 24. 13:28
 5/9 anonim ***** válasza:

Első vagyok.

Én is inkább arra a célra használnám,hogy egy ideig úgymond "befagyasszam" az életem menetét,és valamikor később folytatnám újra.A telepotálás része azért nem lenne a kezdetekben tökéletes,mert nem biztosan nem csettintésre szed szét a gép sejtekre,majd scannel be egy számítógépbe.

Lehet hogy az elején még teljesen használhatatlan lenne,mert tovább tartana a lebontás és a scannelés,minthogy egyszerűen odautazol.Nagyon magas szintre kellene felvinni ezt a technikát,hogy valódi hasznot kovácsolhassunk belőle.

2012. aug. 24. 13:54
 6/9 anonim ***** válasza:

Ezzel jelenleg az egyik probléma, hogy a sejtcsoportok az emberben önmagukban nem stabilak. Márpedig "pöccre" kell készen lennie, mert az agyad pl megfullad tüdő, szív és gerinc nélkül, viszont az agyban a fájdalom nem lenne kellemes mondjuk a láb építésénél.

A másik, hogy sejteket mintha még nem építettek volna a semmiből, hacsak nem az őssejtkutatók (sok idő alatt).

2012. aug. 24. 21:47
 7/9 anonim ***** válasza:

Nagy gazdasági haszna lenne, ha ez a technológia olcsón működne (mondjuk már bejáratódott).

A vállalatok pillanatok alatt jutnának munkaerőhöz utazási költség nélkül (ill. minimálissal),

miközben Te az utazás során nem fáradnál el, nem érne baleset, stb...

Azonban mivel tökéletes másolatról beszélsz, ezért ezt a tökéletes másolatot valahogy meg

kellene határozni. Erre most nem tudok jobbat, mint a környezet véleménye... Tehát a környezeted

véleménye szerint aki kijön a gépből, az TÉNYLEG Te vagy... csakhogy ez nem a Te véleményed

(az eredeti Te véleménye), hanem a Téged körülvevő világé...

Így teljes mértékben másodikkal értek egyet, vagyis a TE (eredeti) életed egyáltalán nem biztos,

hogy folytatódni fog, hiszen darabokra szakadtál, és nem hiszem, hogy az jó érzés lehet... Aki

viszont kijön a gépből, minden "környezeti" szempontból tökéletes másolat, ők nem veszik észre,

hogy meghaltál...Nade, hogy a másolatod jól érzi magát, attól még honnan tudnád előre, hogy

valóban Te (az eredeti) fogod jól érezni magad? Napi haláleseték minden munkába utazásnál :D:D

Érdekes lenne azt is megvizsgálni, hgoy mi lenne, ha a szkennelés után NEM halnál meg.. ekkor

mi történne?

2012. aug. 24. 22:10
 8/9 anonim ***** válasza:

Na azért ne mondjuk már hogy 100%-ig biztonságos.Mi van,ha a scannelés után mialatt a két számítógép között utazgatsz digitalizált sejtekre bontva,egyszerűen elveszik egy részed például egy számítógépvírus vagy egy egyszerű hiba miatt.Jobb esetben elveszted egy végtagod,rosszabban egy létfontosságú szervet.

Meg az sem biztos,hogy olcsó lenne.Oké,gyors,de pont emiatt van egy hátulütője,hogy valószínűleg nem a Pista bácsi tekerget egy kart a gép mellett,és el is van látva energiával.Senki sem tudhatja,mennyi energiát venne igénybe a teljes folyamat.Az is lehet,hogy jobban megéri várni,amíg megjön a munkaerő azzal,amivel,minthogy vagyonokat költesz arra hogy másodperceken belül megérkezzenek.

Ha egyáltalán valóban csak pár másodperc.Azt sem tudjuk,mennyi idő egy egész embert lebontani sejtekre,majd újra összerakni.A beavatkozás lehet hogy több időt venne igénybe,mint egy sima utazás.

Az sem biztos hogy van olyan számítógép a Földön,ami elbírná ezt az adathalmazt.Vagy éppen scannelnének be a gépbe,amikor az hirtelen lefagy.A fél ember ott marad,a másik meg elveszik a számítógépben.

Szóval ilyen és hasonló hibák vannak,amire előbb megoldást kell találni,majd ki kell fejleszteni egy olyan megoldást erre a gépre,ami gazdaságos is.Lehet,hogy gyors(már ha valóban az),de lehet hogy mérhetetlenül drága is lenne.Egyenlőre az ilyesmi még megmarad a sci-fi világában,a közeljövőben még biztosan nem készül el.

2012. aug. 24. 22:54
 9/9 anonim ***** válasza:

A válaszom nem lesz túl tudományos, de véleményem szerint az ember rendelkezik lélekkel, azt pedig nem teleportálná át a gép. Ugyanúgy viselkedne, minden ugyanolyan lenne a külső szemlélő számára, de a teleportált ember már nem ugyanaz az ember lenne többé.

Én nem vállalkoznék rá. Már csak azért sem, mert ha az, amit én a lelkemnek vélek vele együtt utazna és ugyanúgy "én" irányítanám a megszokott testemet, akkor borulna az egész eddigi világképem, mivel beigazolódna a teljes materializmus és ezzel együtt a determinisztikus világkép is. Azzal a tudattal pedig szörnyű lenne együtt élni, hogy nincs szabad akaratom.

Arra kérlek benneteket, ne pontozzatok le, a kérdező személyes véleményeket kért. Helytelen vélemény pedig nem létezik.

2012. aug. 25. 23:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!