Képes lesz az emberiség valaha is megteremteni a saját halhatatlanságát?
Gondoljunk bele, a tudósok hamarosan akár egész testeket képesek lesznek klónozni őssejtekből. Talán valahogy azt is meg lehetne oldani, hogy agyunk tartalmát valamilyen műszerrel elektronikus jelek formájában meremlevezre másolják, majd a folyamatot visszafordítva az új testbe és agyba töltenék...
Ez szinte ijesztő felfedezés lenne. Mit gondoltok erről?
DNS-ünk alapvetően egészséges szervezethez vezető kódokat kell, hogy tartalmazza, kivéve, ha már a születésnél károsodott. Rengeteg mutagén anyag van és sugárzás, ami tönkre teszi az emberi DNS-t.
Az öregedési faktor is bizonyosan kiküszöbölhető lenne, ha a sejtek víztartalma nem kocsonyásodna be.
Én szellemsebészettel foglalkozom, ami a saját öngyógyító mechanizmusait kapcsolja be.Gyakorlatilag az agykontroll egy népszerűbb ága, vagy ismertebb.
10:46-os: Erről eszembe jutott egy idézet, ami ugyan egy játékból való, de mégis jól kifejezi a lényeget:
"Miért hajtogatjátok folyton azt, hogy az emberi DNS 'szent' vagy 'tabu'? Az egy vegyi folyamat, és semmi több. És ami azt illeti, mi magunk is vegyi folyamatok vagyunk, és semmi többek. Ha megfosztod magad egy hasznos eszköztől [génsebészet] pusztán azért, mert kényelmetlenül emlékeztet a halandóságodra, úgy fölöslegesen és értelmetlenül nyomorítod meg saját magad."
Vagyis, miért ne lenne ember? Gondolj csak bele egyrészt abba, hogy mint mondtad, "kiválasztódás" - ami szintén nem más, mint természetes génsebészet, csak éppen nagyon lassú és próba-szerencse alapú, de attól még ugyanúgy génsebészet, másrészt pedig abba, hogy hány fejlődési állomáson ment át már eddig is az emberi faj, mire idáig eljutott. Nem is vagyunk már előemberek - és ez jól is van így. Azonban ugyan miért kellene a jelenlegi állapotnak az utolsónak lennie? Az evolúció nem ismeri az "utolsó" fogalmát, legfeljebb az "adott körülmények között megfelelő"-ét. Viszont a változás folyamatos, változnak a körülményeink... és nekünk is változni kell, ha lépést akarunk tartani. Ha pedig ehhez épp a körülményeink miatt már nem elég gyors a természetes szelekció, akkor kézileg kell megoldani. Értelemszerű.
"A génsebészetet el tudom fogadni, abban az esetben, ha az egy adott ember életét, egészségét adja vissza."
Erről beszélek én is. Pedig már ez is tervezés.
"Szerinted az ember, jobban sikerülne?"
Szerinted milyen volt a legeslegelső kőbalta? És vajon hogyan viszonyul egy mai motoros fűrészhez? Ugyanígy kell gondolkodni a génsebészetet illetően is. Szerinted hogyan viszonyul majd a mai génsebészet a száz évvel ezutánihoz?
Valahol el kell kezdeni ahhoz, hogy egy napon tökéletesíthessük, és mi épp a kezdet korában élünk. Ennyi.
"Hát igen, tönkretettük, megmérgeztük az életterünket, most pedig ahelyett, hogy megpróbálnánk abbahagyni a természet kizsákmányolását, inkább az embert alakítanánk, az általunk megváltoztatott körülményekhez."
Félreértettél. A környezetszennyezést mindentől függetlenül le kell állítani, viszont itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy ez a jelenség NEM a tudomány sara, hanem a kapzsi-kapitalista hozzáállásé. A környezetvédelem sajna egyáltalán nem "profitábilis", így mindenhol szívesen spóroltak és spórolnak mai is éppen az ezirányú intézkedéseken. Ez a kapitalizmus egyik óriási hibája, ezért is kéne túllépni rajta.
"Nem beszélve arról, hogy egy probléma kizárása érdekében, három másikat csináltunk."
Lásd feljebb. Normális, nem-harácsoló-és-haszonleső, hanem értékelvű hozzáállás esetén ez elképzelhetetlen lenne. Nagyon fontos megérteni ezt a részletet, mert enélkül tényleg azt hiheti az ember, hogy technika és civilizáció önmagában rossz, pedig nem. TÉNYLEG a pénzalapúság, kapzsiság és profitlesés a legtöbb rossz alapja, mivel ezek minden rendelkezésükre álló eszközzel rombolnak és pusztítanak - a technikával is, sajnos.
"Szerintem fogalmunk nincs arról, hogy milyen hosszútávú következményei lehetnek a génmanipulációnak. De már az embert akarjuk javítgatni."
Ez előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz, de nem feltétlenül szükségszerűségből, hanem azért, mert kizárt dolog, hogy van egy eszközünk, de nem használjuk. És amint írtam, ahhoz, hogy a hosszútávú következmények kiderüljenek, egyszer el kell kezdeni vizsgálni.
Lehetséges, de egy embert nem lehet úgy halhatatlanná tenni, hogy az egész ember ugyanaz legyen.
Lehet, hogy az agyába ugyan azok az emlékek maradnak meg, ugyanúgy fog kinézni, de akkor sem lesz ugyanaz egy az egyben!
Mégpedig azért, mert egyszer úgy is mindenki meghal... Tehát a lélek elhagyja a testet, a lelket meg nem hívhatod vissza egy egész orokkévalóságra a testbe! Tehát nem lehet ugyanaz az ember!
Az ember nem lehet halhatatlan, mert a világegyetem, ahogy ma ismerjük, véges élettartamú.
Még ha a világegyetem nem is esik össze (big crunch), akkor sem, ugyanis abban az esetben a világegyetem kihűl és az anyag mostani szervezettsége megszűnik, energetikai szempontból kiegyenlítődik, azaz hőhalál következik be. Egy ilyen világegyetemben nem élhetnek élő szervezetek.
Tehát a halhatatlanság kizárt. Az ember élettartama mindenféle génsebészeti és egyéb furfangokkal (pl. szervezetbe juttatott nanotechnológiás robotok, melyek megjavítják az öregedő sejteket) hosszabbítható, de nem a végtelenségig.
"Talán valahogy azt is meg lehetne oldani, hogy agyunk tartalmát valamilyen műszerrel elektronikus jelek formájában meremlevezre másolják, majd a folyamatot visszafordítva az új testbe és agyba töltenék..."
Nincs rá bizonyíték, hogy ez esetben "ugyanaz a személy" élne tovább és nem csak egy "ugyanolyan személy". Ajánlott irodalom Max More disszertációja [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!