Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi az, hogy szörnyethal?

Mi az, hogy szörnyethal?

Figyelt kérdés
Mivel nem találtam jobb kategóriát, ezért ide írtam. Sokszor lehet hallani, hogy balesetben emberek szörnyethalnak. Ez csak egy jelző, ami arra utal, hogy borzalmas haláluk volt? Netán a halál követlen oka, pl. egy olyan ijedtség, ami akkora sokkot vált ki, hogy az pl. szívmegálláshoz vezet? Mikor és mire használják pontosan ezt a kifejezést?
2009. júl. 17. 21:24
1 2 3
 11/25 anonim válasza:
92%
Én úgy tudom, ha valaki szörnyethal az az előtt hal meg mint hogy bármi baja is lenne.Mondjuk hogyha leugrasz az emeletről még le sem értél,tehát nincs semmi bajod,mégis zuhanás közben már meghalsz!
2010. jún. 15. 01:00
 12/25 anonim válasza:
28%

A szörnyethalás konkrét jelentése az, hogy ha valaki AZONNAL meghal. Pl.: fejest esik a hídról.

Én sem tudom, mért pont a ,,szörnyethaás"-nak nevezik.

De a jelentése az azonnali halál.

2010. dec. 6. 04:41
 13/25 anonim válasza:
27%
ha valaki szörnyethal, akkor nyilván gyorsan múlik ki, hiszen legtöbbször olyan erőhatások érik testét, hogy azok az "élettel összeegyeztethetetlen" elváltozásokat eredményeznek. például amikor a hajnali részeg diszkós banda szembetalálkozik egy kombájnnal mondjuk százhússzal. agónia nincs, csak ronda végkimenetel.
2012. jún. 25. 20:33
 14/25 anonim válasza:
100%

Utánaolvastam, én is azt hittem, hogy akkor hal szörnyet az ember, ha nagyon hirtelen hal meg, de a sajtóban rosszul használják ezt a kifejezést. Hivatalosan a szörnyethal azt jelenti, hogy nem magától a balesettől hal meg az ember, hanem az ijedségtől, sokktól, hirtelen adrenalinlökettől. Vagyis ha valaki kiesik valahonnan, és esés közben meghal, még mielőtt bármilyen fizikai baj érné..

Elég szörnyű téma.

2013. máj. 22. 21:05
 15/25 anonim válasza:
100%
2013. aug. 22. 18:35
 16/25 anonim válasza:
100%
Szörnyethalás az mikor példáúl zuhan egy ember és azelőtt meghal mielőtt földetérne. A stressz miatt a szíve valahogy leáll, nem tudom hogy, én is csak olvastam. Vagy pl motoros 300-al szembe kerül kamionos bácsikávsl, persze benne a kamionba és úgy megijed, hogy leáll a szíve. Ritka eset, kevés embernél következhet be ez a fajta halál.
2014. jan. 6. 20:09
 17/25 anonim válasza:
77%

A kifejezés gyökere: "szörnyet hal a látványtól" már sejtetni engedi, hogy halálhoz vezető folyamat belső (szervezeti), idegi-hormonális történések okán indul el. Ha valaki sokemeletnyi magasságból zuhan le, a félelem ill. a pánik következtében pillanatok alatt alarmírozott idegrendszer olyan mértékű "stressz" aktiválódáshoz vezet, ami önmagában szívblokkot képes okozni. A felszabaduló hormonok közül a leggyorsabban és legnagyobb mennyiségben keringésbe "dobott" adrenalin szerepe lehet a legfontosabb. Hirtelen baleset következtében nincs idő az idegi-hormonális riasztásra, így szörnyet halásról nem beszélhetünk, a halált konkrét, végzetes sérülések okozzák.

Ezzel szemben egy zuhanás vagy más, időben elnyújtottabb baleset során előfordulhat, hogy a sérülések súlyossága önmagában nem feltétlenül vezetett volna a balesetet szenvedő halálához - azelőtt halt meg, hogy sérüléseit elszenvedte volna vagy a fizikai sérülések csak "betetőzték" a folyamatot.

A szörnyet halás ritkább mint gondolnánk. Az adrenalin normál körülmények között felkészít és aktivál, de abúzusa során is inkább csak az arra fogékonyabbakra jelenthet veszélyt. A szörnyet haláshoz ez az érzékenyebb alkati státusz és valódi halálfélelem szükséges. Ennek ellenére jobb ha vigyázunk a toronyból, daruból történő gumiköteles ugrásoknál: aki kevésbé tűrőképes az adrenalinnal szemben, az gondolja meg kétszer, hogy mire is vállalkozik.

2016. jan. 25. 14:14
 18/25 anonim válasza:
A kifejezés gyökere: "szörnyet hal a látványtól" már sejtetni engedi, hogy halálhoz vezető folyamat belső (szervezeti), idegi-hormonális történések okán indul el. Ha valaki sokemeletnyi magasságból zuhan le, a félelem ill. a pánik következtében pillanatok alatt alarmírozott idegrendszer olyan mértékű "stressz" aktiválódáshoz vezet, ami önmagában szívblokkot képes okozni. A felszabaduló hormonok közül a leggyorsabban és legnagyobb mennyiségben keringésbe "dobott" adrenalin szerepe lehet a legfontosabb. Hirtelen baleset következtében nincs idő az idegi-hormonális riasztásra, így szörnyet halásról nem beszélhetünk, a halált konkrét, végzetes sérülések okozzák.
2016. szept. 2. 12:09
 19/25 anonim válasza:
100%
Az olvasottak alapján kijelenthető, hogy a hírekben sok esetben hibásan használják ezt a szót.
2018. okt. 31. 07:56
 20/25 anonim ***** válasza:
100%
Tévesen írják hogy aki azonnal meghal az szörnyethal, ha kiugrik valaki az ablakon, vagy ejtőernyővel(de tudatosult benne hogy nem nyílt ki) vagy zuhan a gép,, a levegőben már meghalnak az adrenalintól meg a hatalmas stressztől az a szörnyet halás.
2019. ápr. 5. 18:53
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!