Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Felfele út, lefele út között...

Felfele út, lefele út között megáll?

Figyelt kérdés
Tételezzük fel, hogy légüres térben tökéletesen felfelé irányba hajítunk egy tárgyat, majd az ugyan ezen a pályán esik le. Tehát a kérdésem, hogy a legmagasabb ponton ez a tárgy megáll-e és ha igen, akkor mennyi ideig? Ez az idő állandó e? vagy pedig függ tömegtől, lendülettől, sebességtől, bármitől? Ha igen a válasz, akkor, hogyan számoljuk ki ezt az időt...

2012. júl. 12. 18:43
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
45%

Nem vagyok nagy fizikus, majd ha valami hülyeséget írok, akkor az utánam lévők kijavítanak :)

Az F=m*g összefüggésből én arra következtetek, hogy ez az idő nem állandó, mert a nagyobb tömegű testre nagyobb erő hat, ami hamarabb lefékezi és fordítja vissza a testet a pályáján. Függene a légellenállástól is, de itt légüres tér van...

Mivel a feldobott/szabadeső testre nem hat más erő a gravitáció által kifejtett vonzóerőn kívül, ezért szerintem más nem befolyásolja.

remélem nem írtam nagy hülyeséget :)

További szép napot!

2012. júl. 12. 18:54
 2/18 anonim ***** válasza:
63%

"a legmagasabb ponton ez a tárgy megáll-e"

Meg. Nem is értem, hogy képzeled, hogy nem áll meg, mivel a sebesség folyamatosan változik, és nem pl úgy, hogy egyik pillanatban mint a puskagolyó, a másikban meg megáll.

"mennyi ideig"

Mennyi ideig áll meg?

Egy pillanatra. Már ha "megállás" alatt a 0 sebességet érted.

2012. júl. 12. 19:01
 3/18 GLadislaus ***** válasza:
100%
És nem függ a tömegtől, csak a kezdősebességtől, hogy mikor, és milyen magasan "áll meg".
2012. júl. 12. 19:07
 4/18 anonim ***** válasza:
82%
Feldobod x erővel, elkezd emelkedni, de a gyorsulását folyamatosan lassítja a gravitációs erő. Lesz egy pillanat, amikor ez a kettő kiegyenlíti egymást, ekkor megáll. Majd visszafele kezd zuhanni.
2012. júl. 12. 19:16
 5/18 anonim ***** válasza:
100%

Megáll, egy pillanatig. Bár ez irányú tanulmányokat sajnos még nem folytattam, és most hirtelen neten sem találtam választ a problémára, úgy sejtem, hogy egy Planck-idő lehet a megoldás.

[link]

2012. júl. 12. 19:16
 6/18 anonim ***** válasza:
100%

"majd ha valami hülyeséget írok, akkor az utánam lévők kijavítanak"

Akkor kijavítalak.

"mert a nagyobb tömegű testre nagyobb erő hat, ami hamarabb lefékezi és fordítja vissza a testet a pályáján."

Viszont a tehetetlensége is nagyobb, és a kettő pontosan kiejti m-et, vagyis a tömeget.

És igen, a test a felső holtponton meg fog állni egy rendkívül kis időre. Ezrn idő hossza attól függ, milyen pontosan méred a test sebességéét, hiszen a gyorsuló mozgás miatt bármely két időppillanatban nem lesz azonos a sebessége, bármilyen kicsi idő választja is el a két időpillanatot.

Ha pl. egy olyan koordinátarendszerből figyeled a feldobott testet, amely a test induló sebességévgel mozog felfelé, akkor azt látod, hogy a test álló heéyzetből elkezd lefelé esni, és semmi különöset nem fogsz látni abban a pillanatban, amelyben a talajról nézve úgy látszik, hogy a test egy pillanatra megállt.

A fentiekből látható, hogy a megállás időtartama csak a sebességmérés pontosságától "függ". Persze ha kisebb a gravitáció, akkor látszólag hosszabb ideig "áll" a test, de ez csak a látszat.

2012. júl. 12. 19:31
 7/18 anonim ***** válasza:
30%
nem vagyok fizikus, de nézőpont kérdése, hogy megáll-e. Ugyanis ha nem elméletben, hanem gyakorlatban csinálod, és bármelyik időpillanatban megméred a sebességét, az nem lesz pontosan nulla. Ha viszont úgy nézed, hogy folyamatos az átmenet pozitívból negatívba, ráadásul egy szép görbét ír le a sebességének nagysága az idő függvényében, ezért biztosan van olyan pillanat amikor a sebesség éppen 0.
2012. júl. 12. 19:48
 8/18 anonim ***** válasza:
46%
az hogy mennyi ideig áll meg, szerintem úgy lehetne jellemezni hogy a végtelenségig közelít a nullához :D
2012. júl. 12. 20:12
 9/18 anonim ***** válasza:
78%
Mint a 6. kommentben írtam, pontosan annyi ideig lesz nulla a sebessége, mint amennyi ideig bármilyen más sebessége.
2012. júl. 12. 20:33
 10/18 anonim ***** válasza:
75%

A felső holtpontban megáll, azaz a sebessége nulla lesz. Mivel a felfelé és lefelé sebesség ellenkező előjelű, ezért nem theet mást, mint hogy felveszi a nulla értéket is. Ha felrajzoljuk a sebesség-idő diagrammot, akkor egy egyenes lesz, ami közelít a nulla értékhez, metszi az idő tengelyt, azután az ellenkező előjel felé újra nő.

Mennyi ideig áll? Végtelen rövid ideig, mert tetszőlegesen rövid idővel előtte és utána sem nulla a sebesség. Mintha azt kérdeznénk, milyen széles sávban metszi a sebesség egyenes az idő tengelyt: Mivel csak egy vonal, nincs szélessége. Másképp fogalmazva: a sebesség folyamatosan változik, ezért nem lesz állandó a sebesség bármely időtartomány vizsgálunk is.

2012. júl. 12. 21:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!