A hold nem nagyobbnak látszik mostanában?
Persze, már kétszer akkora, mint 12 éve.
Ilyenkor szégyenkezem, hogy elvileg egy fajhoz tartozunk.
Kedves kérdező!
A Hold évente 4 cm-t távolodik a Földtől. Emiatt pár 100000 év múlva már nem lesz többé teljes napfogyatkozás.
Ezen kívül ahogy mozog a pályáján, az ég tetején jóval kisebbnek néz ki, mint a horizont közelében. Ez optikai csalódás, és a Napra is igaz. Az is így néz ki, ahogy vándorol az égen.
Nem, nem lehetséges.
És miből gondolod, hogy nagyobb lenne? Lemérted, vagy csak a megbízhatatlan emberi emlékezetedre hagyatkozol? :)
Nem kell így leteremteni a kérdezőt... Szerintem is nagyobbnak tűnik, és nem csak szerintem, hanem egy csomó embertől hallottam már.
Miért, te talán lemérted?
Csupán csak nyitott szemmel járok. Lehet a légkör teszi vagy nem tudom. Azt hittem választ ad nekem valaki miért látom olyan elessen nagyobbnak. Vagy javult a szemem?
Na mindegy.
3. vagyok. Mivel engem is érdekelt, megpróbáltam utánanézni. Ennyit találtam: [link]
De engem sajnos nem győzött meg :-/
Még egyszerűbb: mérd meg.
Keress valami biztos viszonyítási alapot (pl a kinyújtott kezed) és egy vonalzóval egyszerűen mérd meg. Annyi a lényeg, hogy a vonalzó és a szemed távolsága konstans legyen - és rájössz, hogy a Hold mindig ugyanakkora :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!