A kör kerületéről és területéről van valami különleges érdekesség, amivel lenyűgözhetem a matektanáromat?
én tudok erre egy tökéleteset :)
(nyilván ez egy vicc, ha nem érted miért, akkor szólj, nehogy visszafelé süljön el, és hülyének nézzen a matektanárod :D)
Pedig ez a 9gag-os „vicc” több, mint vicc, szerintem érdekes, kicsit el is gondolkodtató. Persze matematikai értelemben érthető a dolog, hogy miért hibás, de ettől még érdekes.
A kör területe, kerülete olyan, amilyen, van egy képlet, lehet használni, de nem jut eszembe semmi, ami különösképpen érdekes lenne benne.
Viszont félofftopic jelleggel jöjjön egy vicc:
Miért kattog a vonat?
Nézzük meg, miből áll a vonat. Áll egy mozdonyból, illetve kocsikból. Külön-külön mind kattog, hasonlítanak is egymáshoz, tehát elég csak egy vagont vizsgálni.
Miből áll egy vagon. Van egy alváz, meg egy kaszni. A kaszni önmagában nem kattog, tehát nézzük csak az alvázat.
Ez áll tengelyekből, meg az vázból magából. A váz nem kattog, tehát nézzük meg a tengelyeket.
A tengely áll két kerékből, illetve a kettőt összekötő rúdból. A rúd nem kattog, tehát eljutottunk a kerékig.
A kerék kör alakú, a térfogata „r négyzet pi”. Az r és a pi önmagában nem kattog.
Így meg is találtuk a választ a kérdésünkre: A négyzet az, ami kattog, ahogy a sarkai átfordulnak a sínen!
#7: Feltéve, ha a kör sugara irracionális szám. (Természetesen ez mértékegység kérdése).
(r*r*pi) / (2*r*pi) = r/2
Egységsugarú kör esetén pl.:
(1*1*pi) / (2*1*pi) = 1/2
Ami ugye racionális szám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!