Hogyan ábrázolnátok? 1+gyök alatt (1-2x)?
1+sqrt(1-2x) -> sqrt() a négyzetgyök jelölése, de ha rendes gyökjel kell, akkor karaktertáblából kikeresed
Szia! Szerintem nem csak az alakja kell, hanem, hogy hogyan tudod az ilyen fajtákat máskor is ábrázolni
Ez esetben én úgy állnék, neki, hogy tudom a gyökfv alakját, és ez kétszer olyan meredek, és tükrözve van az y tengelyre,mert -2x
A következő, hogy ott van a gyök alatt még egy plusz 1
Ez a transzformáció (fvtábla: fvtranszformáció) az x tengelyen tolja el a függvényt, méghozzá balra. Mennyivel? Hát tudjuk, hogy a gyök alatt negatív ne álljon a valós számook halmazán, szóval 1-2x<0, innen 1/2<x, tehát 0,5ből indul a fv-ünk
Ezután már csak hozzá kell adni minden értékhez egyet, tehát az y tengelyen toljuk fel egyet a fv-t.
valószínűleg gimis vagy, és ezért kérdezted így. A linkelt oldalak megmutatják, hogy néz ki, de ott csak a kéket nézd, és a vízszintes kék vonallal, meg a pirossan ne foglalkozz, csak a kék görbe vonallal, azt várják el gimiben (egyébként a piros egy olyan megoldási mód - a komplex számok halmaza - , ahol a negatív számnak is lehet a gyökét venni). A képeken a kép dobozában jobb oldalon állítsd át a Complex-valued plot-ról Real valued plotra, és akkor nem fog zavarni
Remélem érthető volt :)
Üdv! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!