Mennyi víz folyik ki a csapból?
Ha tudom, hogy nagyjából 3-4 bar a nyomása a víznek a vízvezeték rendszerben, és mellé még tudom a kifolyó csap keresztmetszetét, akkor ki tudom valahogy számolni azt, hogy mennyi víz folyik át rajta egy bizonyos idő alatt?
Csak úgy hozzávetőlegesen.
Gyakorlatilag nem tudod kiszámolni, annyi mindentől függ. Ha súrlódásmentes folyadékot feltételezünk, valamint a tartályba mélyen benyúló kifolyócsövet, akkor a kifolyó vízsugár sebessége akkora, mintha a vízszint tetejétől szabadon esne a lyukig (1 bar kb. 10 méter, tehát 30-40 méterről), a vízsugár keresztmetszete pedig FELE a kifolyócső keresztmetszetének. Ha a kifolyócső nem ilyen, hanem mondjuk egy lyuk, akkor kell keresni ezoterikus műszaki táblázatokban arányszámot, több és kevesebb is lehet, mint 1/2.
De a víz nem súrlódásmentes, akkor olyan problémák is előjönnek, mint a kanyarok vagy a perlátor, szűrő fékező hatása, amik szintén ezoterikus táblázatok mélyén leledzenek, ráadásul minden érték zavartalan áramlásra igaz, azaz ha a szűrő nem a kanyar után van, hanem hosszú sima csőben. A valós helyzetre nincs képlet, kivéve amit a csap gyártója ad meg. Ő nem számítja, kiméri.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!