Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mennyi víz folyik ki a csapból?

Reptoid kérdése:

Mennyi víz folyik ki a csapból?

Figyelt kérdés

Ha tudom, hogy nagyjából 3-4 bar a nyomása a víznek a vízvezeték rendszerben, és mellé még tudom a kifolyó csap keresztmetszetét, akkor ki tudom valahogy számolni azt, hogy mennyi víz folyik át rajta egy bizonyos idő alatt?

Csak úgy hozzávetőlegesen.

2012. máj. 27. 16:11
 1/4 anonim válasza:
0%
Amennyit kiengedsz a csapból :D
2012. máj. 27. 16:26
 2/4 Silber ***** válasza:
Nekem a tanárom annó azt mondta, hogy körülbelül 10 liter/perc a térfogatárama.
2012. máj. 27. 16:56
 3/4 anonim ***** válasza:
Nyisd meg a csapot 1 percig, és figyeld a vízórát.
2012. máj. 27. 17:25
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Gyakorlatilag nem tudod kiszámolni, annyi mindentől függ. Ha súrlódásmentes folyadékot feltételezünk, valamint a tartályba mélyen benyúló kifolyócsövet, akkor a kifolyó vízsugár sebessége akkora, mintha a vízszint tetejétől szabadon esne a lyukig (1 bar kb. 10 méter, tehát 30-40 méterről), a vízsugár keresztmetszete pedig FELE a kifolyócső keresztmetszetének. Ha a kifolyócső nem ilyen, hanem mondjuk egy lyuk, akkor kell keresni ezoterikus műszaki táblázatokban arányszámot, több és kevesebb is lehet, mint 1/2.

De a víz nem súrlódásmentes, akkor olyan problémák is előjönnek, mint a kanyarok vagy a perlátor, szűrő fékező hatása, amik szintén ezoterikus táblázatok mélyén leledzenek, ráadásul minden érték zavartalan áramlásra igaz, azaz ha a szűrő nem a kanyar után van, hanem hosszú sima csőben. A valós helyzetre nincs képlet, kivéve amit a csap gyártója ad meg. Ő nem számítja, kiméri.

2012. máj. 27. 22:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!