Hogyan tudok sok sok rózsasziromból parfümöt csinálni, ha ez házilag lehetséges/kivitelezhető?
Rózsaolaj "lepárlása", ha a neten rákeresel, sok oldalt kidob. Lehet így rózsavizet is készíteni (akkor vízben "kifőzöd" a szirmokat). Csak mindkettő allergén, azért azzal vigyázz.
Lényegében kigőzölöd, vagyis egy tiszta szövetdarabra (mondjuk géz) felpakolod a megmosott, tiszta, száraz szirmokat (minél frissebbek, annál jobb, száradt rózsából nem várj semmit). A gézdarabot sokan befőttesüveg szájára kötik, nem hiszem, hogy ekkora mennyiségre lenne szükséged, de mivel fontos, hogy széles szája legyen az edénynek, mégis jobb ez, mint egy lábos. Fölé egy tálba vagy tűzforró vizet vagy parazsat (hamut) raksz, ügyelsz rá, nehogy kihüljön, folyamatosan pótolod (vízzel egyszerűbb). Ha frissen, hajnalban szedett "erősen illatozó" szirmokkal csinálod, valaminek történnie kell.
Tipp: a legszebb kertészeti rózsák (amiket a kertekbe ültetnek, azok is) kevés illóolajat tartalmaznak. A bőtermő szirmok állítólag picik, csenevészek, csúnyácskák, fakóbb a színük, maga a rózsafej is kisebb. (Ezt nem tudom garantálni, hogy így van, a tanárom mesélte, aki egy bolgár lánytól hallotta. Ő értett hozzá.)
Eperből nem lehet, túl nagy a víztartalma, sokkal előbb aszik össze és penészedik meg, mintsem te bármit aromát/illatanyagot kiszedj belőle. (Plusz nem is ilyen módszerrel kéne.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!