Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Milyen egyetemre jelenkezzek?

Milyen egyetemre jelenkezzek?

Figyelt kérdés
Milyen egyetemre jelenkezzek ha például szeretnék a csontokról tanulni? Csak az orvosin lehet (úgy hogy később választom azt hogy például csont-doki leszek) vagy lehet máshol is?
2012. máj. 7. 15:07
 1/2 anonim ***** válasza:

De embereket akarsz boncolni? Pl : Megállapítod a halálának okát? Meg ilyesmik?

Vagy kutatásokat végzel? O.o

2012. máj. 7. 15:31
 2/2 anonim ***** válasza:

Attól függ, hogy mivel szeretnél foglalkozni az egyetem után (felnőttként) - illetve attól is, hogy milyen eredményeid vannak középiskolából.

Az orvosok általában gyógyítással akarnak foglalkozni. Ehhez orvos szakra kell jelentkezni, amit 6 év alatt lehet elvégezni (persze vannak, akiknek több kell). Ezután rezidensképzés ami 4-5 év és szakvizsgával zárul. A mozgatórendszerrel a traumatológus (baleseti sebész), ortopédus foglalkozik, de egyik sem kizárólag csak a csontokkal.

Ha az orvos diploma megszerzése után nem betegellátással, hanem kutatással akarsz foglalkozni, akkor PhD képzésen kell részt venned. Ehhez kell találni egy téged érdeklő témát, amire jelentkezel, és ha felvettek, akkor 3 évig azzal foglalkozol.

Ha nem kizárólag az emberi csontok érdekelnek, akkor lehetőséged van állatorvosnak jelentkezni, ekkor nagyjából ugyanaz történik mint amit korábban leírtam, csak nem embereket fogsz gyógyítani, hanem állatokat.

Ha a kutatás érdekel, akkor akár biológus szakra is jelentkezhetsz, ekkor 3 év alapképzés (önmagában nem tudom mire jó), majd 2 év mesterképzés után kapsz diplomá(ka)t. Ilyen szakokon is vannak nagyon jó szakdolgozati témák csontokkal kapcsolatban. Ezután is erősen ajánlott a PhD képzés amiről már írtam.

Esetleg jelentkezhetsz régészet szakra is, ha régi csontok kiásása érdekel. Ekkor szintén 3 év alapképzés, és 2 év mesterképzés után lehetséges PhD fokozat szerzése.

Ehhez nagyon hasonló lehetőség geológus szak földtan-őslénytan szakiránya, csak itt állati csontok után kutatnak.

És végül, ha nem olyan jók a jegyeid és nincsenek kiemelkedő eredményeid, akkor jelentkezhetsz egészségtudományi karra is, ahol az alapképzés után (talán) el tudsz helyezkedni a betegellátásban.

Egyik esetben sem csak és kizárólag a csontokról fogsz tanulni, hanem még sok minden mást is.

Ajánlom a felvételi tájékoztatók, illetve a [link] tanulmányozását.

2012. máj. 7. 15:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!