Magyar érettségin melyik fogalmazást válasszam ha eggyikbe se vagyok jó, melyik a legkönnyebbb és miért?
Nem örökérvényű szabály, de az osztályunkban annak idején az volt az elterjedt nézet, hogy a verselemzések könnyebbek mint az esszé, azokon belül pedig az egy vers elemzése. És a vers könnyebb, mint a próza. (Vagyis ha prózaelemzés van, mellette összehasonlító verselemzés, az utóbbi. De ha két prózát kell összevetni és egy verset elemezni, akkor szintén utóbbi.)
Szerintem az érvelő essző egy végtelenül egyszerű feladatka, Showder Klub, nem lehet rosszat írni - de az érvelést abban az évben alig választották (valami 20% volt talán?), az osztályból például egyedül én. Holott tényleg egyszerű...
De a verselemzésekkel nem lehet befürödni, azt "mindenki tud". Érvelni nehezebb, ahhoz biztos tudásalap és műveltség kell, amit bármikor mozgósítasz, a verseknél lehet sorról sorra szimbólumfejteni.
(A helyesírásra tényleg ügyelj, ha valamiben nem vagy biztos, inkább csapd fel a szótárat. Különösen akkor, ha gyakran használt szó - a közkeletű szavakban a hibákért három pontot vonnak le, "háromvonalas hiba". És igaz, hogy 15 mínusz után nincs több, de ez is sok. Ám visszatérő hibánál csak az első esetben lehet pontot levonni - ez fura, de menthet. Viszont ha egyszer jól írod... nos, akkor nem visszatérő hiba, minden esetben pontot lehet érte levonni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!