érzéketlenné lehetne tenni valahogy végleg a fájdalomérzékelő receptorokat?
hát én ezt biztos nem csinálnám magamon... mi van ha atestemben BELÜL van vmigond és akkor ezért halok megmert nem éreztem és nem tudtam dokihoz menni?O_O
1x vt a fókuszban hogy egy hapinak hiányoztak az idegvégződései és nem érzett fájdalmat (így született) de asszem akkor mást sem érzett(pl. tapintást).
Létezik egy ilyen - nagyon ritka - betegség, ami az egyik koromoszóma génjének mutációja során alakul ki. A beteg hőt és fájdalmat nem (vagy csak kicsit) érzékel, de simogatást, nyomást, stb. ugyanúgy, mint mi... Továbbá ugyanez a gén szabályozza a verejtékmirigyeket is, úgyhogy az illető nem is tud izzadni...
Eléggé veszélyes betegség... morbid példa... ha valaki belevága hátadba egy kést, észre sem veszed, hanem hazasétálsz, mintha mi sem történne... de nyilván semmilyen belső betegséget nem veszel észre...
Volt egyszer egy műsor egy ikerpárról (pár évesek), akiknek ilyen betegsége volt... ők pl imádtak ugrálni, és tejljesen szétment a térdük, mert nem vették észre h fáj...
Hogy mesterségesen elő lehet idézni ilyet azt nem tudom...
Egy lehetséges módot tudok, aztán van-e több, vagy nincs, passz.
Intravénás kapszaicin (paprikakivonat) adása újszülött korban elvileg hasonló eredményt ér el, de a fájdalom érző C-rostokat biztosan kiüti egy életre. Elméletben. A gyakorlatban még nem próbálták ki emberen, gondolom nem kell részletezni az okát:) Azt viszont nem tudom, hogy milyen mellékhatások lehetnek, illetve később mért nem működik. (gyanítom, pont a mellékhatásokat nem képes kompenzálni egy idősebb agy).
Nyilván, mivel szelektív megmarad a többi érzet, szúrás, simogatás stb.
Az megvalósítható, hogy minden érzet örökre megszünjön egy adott területröl.
Viszont szelektíven csak a fájdalomérzetet örökre tudtommal teljesen nem lehet megszüntetni (kivéve ha az okot szünteted meg).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!