Miért "zúg" a magasfeszültségű vezeték?
Figyelt kérdés
Ma futottam egy töltésen, magasfeszültségű vezetékek alatt. Érdekes volt számomra, hogy hangosan "zúgott", csak azt nem tudom, miért? Az rendben van, ha egy transzformátor búg, mert a vasmag lemezei rezegnek. De a vezetékek miért?
Ilyen volt a villanyoszlop:
Nem tudom, hogy ez kb mennyi kV lehet (oszlop méreteiből következtetve).
2012. ápr. 5. 19:37
1/5 anonim válasza:
Azért, mert a nagyfesz miatt esetlegesne magasabb páratartalomnál van egy olyan jelenség, hogy koronakisülés.
A vezetékről lelépnek az elektronok és mivel a levegő szar szigetelő (relatív), így kis íveket húz az áram mint a teslatekercsnél és ezt hallod.
2/5 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm! Érdekes volt hallani :)
2012. ápr. 5. 19:57
3/5 anonim válasza:
De könyörgöm a vazetékben 50Hz-es váltakozóáram folyik! Már miért ne rezgetné ez a vezetéket?Az egyenáramú vezeték nem búg pld.
4/5 anonim válasza:
24V nál nem tudok nagyobb feszültségü egyen áramot.
5/5 anonim válasza:
A nagy egyenfeszültség nem zizeg, hanem süvölt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!