Attól függ, milyen szórás szerint nézzük. A régi rendszerben (24-es szórású) ez valamivel túl van az egy szórásnyi távolságtól az átlag felett. Újabban a 15-ös szórást használják, ez már 2 szórásnyival van túl az átlag felett.
A 24-es szórásnál a 132-es érték kb azt jelenti, hogy intelligensebb, mint az emberek kb 80%-a. A 15-ös szórás esetén a 132 már kiemelkedő, az emberek 98%-ánál magsabb intelligenciát jelent. A 15-ös szórásnál a 132 a régi rendszer szerint kb 155-nek felelne meg. Vagyis másképpen mondva: ugyanaz az IQ ha más skálán mérjük más számot fog kapni, és ugyanaz a szám is tartozhat eltérő IQ-hoz, ha elétrő teszttel mérték. Tehát nem elég azt tudni, hogy mennyi a számérték, hanem azt is kell, hogy milyen szórású volt a teszt.
Az internetes tesztekkel megállapított IQ eredmények azonban sok esetben túlmértek, azaz többet mutatnak a valósnál (és általában a 24-es szórást használják, mert az emberek kedvelik a magasabb számokat). Egy valódi, jól mérő IQ-teszt kidolgozása elég sok pénzbe kerül (ezért általában nem is lehet ingyen kitölteni őket), de mindenesetre megéri kitölteni egy ilyet, ha a tényleges eredményre vagy kíváncsi.
A Mensa egyesület 2000 forintért minden hónapban tart IQ mérést jól beállított sztenderdizált teszttel.
Nem interneten csinaltam a tesztet, hanem egy irodaban, miuatn egy pszihologus adott egy tesztett es 30 perc idom volt erre.
Miutan visszajott ( ki kellet menjen valakivel beszelgessen ) es bejottek, o ellenorizte es azt mondta a masiknak, hogy nem hiszi el hogy en egyedul csinaltam meg.
Ura megcsinatam es ugyanaz az eredmeny jott ki.
2-es válaszoló pontosan leírta a választ. Gratulálok!
Az intelligencia-hányados egyébként életkor függvénye is, tehát ugyanazon a teszten, amin te pl. 20 évesen elérted ezt az eredményt, valaki 40 évesen már több hibával is ugyanilyen eredményt érhet el. Egyébként ha jól tudom, a fiatal korosztályban jellemzőbb, hogy kiugró értékek jelentkeznek, amik aztán idővel szépen "kisimulnak". Állítólag 17 évesen érjük el a csúcsot, de szerintem - mivel akkor még jobban "trenírozott" az agyunk a tanulás miatt, inkább mérvadó a 25 év körül megmért intelligencia-hányados érték.
Amivel kiegészíteném, az az lenne, ami a következő kérdésed lehet ezután: Mire predesztinál ez téged?
Önmagában semmire. De ezen ne sértődj meg! Mivel az intelligencia fogalma elég rugalmas, ezért azt mindenképpen megemlíteném, hogy sokan még ma is keverik a műveltséggel. Ez hiba.
Ami egy ilyen tesztből kiderül, az gyakorlatilag egyfajta "mintafelismerő" képesség, logikus gondolkodási képesség. Én azt gondolom, hogy a magas intelligencia azt bizonyítja, hogy könnyen és gyorsan tudsz tanulni. Ezért keresd meg azt a témát, ami érdekel és amiben az egyéb képességeid tehetségessé tesznek, és tanuld jól meg!
Így nagy eséllyel sikeres ember leszel. :)
"Az intelligencia-hányados egyébként életkor függvénye is, tehát ugyanazon a teszten, amin te pl. 20 évesen elérted ezt az eredményt, valaki 40 évesen már több hibával is ugyanilyen eredményt érhet el."
Bocs, hogy belejavítok, de pont hogy az INTELLIGENCIA HÁNYADOS az, ami nem életkor-függő. Amiről itt te beszélsz, az a NYERS eredmény, a teszt nyers adata, amit utána korrigálnak az életkorral. POnt a mondatod első fele mást mond, mint a második.
Hogy közérthető legyek (mindenki más számára is):
Kovács Pisti 1975-ben született, 1995-ben (20 évesen) kitöltött egy 100 pontos IQ-tesztet 85 pontosra. A vele egy évben születetteknek mindössze 25%-a képes ezt vagy ennél jobb eredményt elérni, melynek alapján az IQ-ja 135 (24-es szórással).
Ha Kovács úr 2010-ben, azaz 35 évesen töltötte volna ki a tesztet, akkor csak 80 pontos eredményt ért volna el. De az továbbra is igaz, hogy a vele egy időben születettek közül csak 25% tudja ilyen jól vagy jobban megírni, azaz az IQ-ja továbbra is 135.
Ha 60 éves koráig vár, akkor már csak 52 pontos tesztet írt volna, de ugye az életkori csoportját még mindig ugyanabban az arányban hozza, azaz IQ = 135.
Tehát a nyers adat, amit meg sem modnanak, az a 85 pont, 80 pont, 52 pont, valóban csökken az életkorral. Az, hogy az életkori csoporthoz képest hol van (átlagos, kicsit átlag feletti, stb) nem változik (jelentősen) az élet során. Az IQ ( = intelligencia hányados) esetén meg csak ez utóbbi számít.
Vagyis az intelligencia hányados nem függvénye az életkornak.
En 27 eves vagyok, es az iskolaban egyes tantargyakon kivul ahol eleg jonak szamitottam nem volt kiugro eredmenyem soha.
Koszonom a szep es kiterjedo valaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!