Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogyan lehet megmérni a víz...

Hogyan lehet megmérni a víz réztartalmát?

Figyelt kérdés
2012. febr. 22. 11:39
 1/10 anonim ***** válasza:
Réz (II) iont EDTA oldattal titrálva murexin indikátorral lehet megmérni.
2012. febr. 22. 12:37
 2/10 A kérdező kommentje:
Jól hangzik :) és ezt, hogy lehet megcsinálni? Mit jelent ez kicsit részletesebben?
2012. febr. 22. 14:55
 3/10 anonim ***** válasza:

Íme:

A réz(II)ion az EDTA-val stabilis komplexet képez, 3-10 pH-tartományban közvetlenül titrálható. A végpont jelzésére számos fémindikátor (pl. murexid, PAR, PAN) használható.

Cu: Ar = 63,54

Szükséges anyagok

0,02 mol/dm3 EDTA mérőoldat

acetát puffer

10 g/dm3 PAN (1-(2-piridil-azo)-2-naftol) indikátor

A meghatározás menete

Az elkészített törzsoldat 10,00 cm3 részletéhez 20 cm3 vizet, majd 5 cm3 acetát puf¬fert adunk. A só feloldódása után 4-5 csepp PAN indikátor jelenlétében 0,02 mol/dm3 EDTA mérőoldattal megtitráljuk. A titrálást a végpont közelében lassan, a mérőoldat cseppenkénti adagolásával végezzük. A fémion-indikátor komple¬xé¬nek színe lila, amely a végpontban kéken keresztül zöldbe változik. (Vigyázat, kön¬¬nyen túltitrálható!)

Találtam neked egy jodometriésat is:

Cu(II) meghatározás jodometriásan

A meghatározás ionegyenletei:

2 Cu^(2+) + 4 I^– = 2 CuI(szilárd) + I2

2 S2O3 ^(2-) + I2 = S4O6^(2-) + 2I^-

Recept: Az ismeretlen oldatot maradéktalanul 100,00 cm3-es mérőlombikba mossuk, majd jelig töltjük. A törzsoldat 10,00 cm3-es részleteit csiszolatos üvegdugós Erlenmeyer-lombikokba pipettázzuk. A minták térfogatát desztillált vízzel kb. 50 cm3-re egészítjük ki, majd 3-3 cm3 10 (m/m) %-os ecetsavval elegyítjük. A reakcióelegyben 1 g KI-ot oldunk, s a desztillált vízzel megnedvesített üvegdugóval a lombikor azonnal lezárjuk, sötét helyre tesszük. Kb. 5 perc elteltével a kivált jódot tioszulfát mérőoldattal megtitráljuk. A titrálás vége felé pár csepp 1 %-os keményítőoldatot juttatunk a reakcióelegybe. A titrálást lassan fejezzük be.

2012. febr. 22. 16:47
 4/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Nem teljesen értem, nem vagyok "szakmabeli", de majd sokszor olvasgatva hátha megértem :) Te ezt érted, amit írtál?
2012. febr. 22. 21:16
 5/10 anonim ***** válasza:
Persze hogy értem. Sőt gondolkoztam közben, és az EDTA módszer lehet hogy nem jó, mert az mindenféle kétértékű fémiont mérni fog (tehát csak tiszta rézoldat meghatározására jó, de ha már csapvízzel van, abban vannak Ca2+ ionok is pl). A jodometriás mérés nem tudom, hogy mér-e mást is.
2012. febr. 23. 10:26
 6/10 anonim ***** válasza:

De egyébként egy ilyen mérést nem fogsz tudni otthon elvégezni, kell hozzá büretta, meg pontos mérőedények, mérleg, stb.

Azt hozzáteszem, hogy nem csak ezekkel a módszerekkel lehet megmérni, hanem ha jól tudom tömegspektrométerrel szokták manapság.

2012. febr. 23. 10:27
 7/10 A kérdező kommentje:
Köszi. Tömegspektométert lehet valahol venni, vagy nagyon drága?
2012. febr. 23. 13:44
 8/10 anonim ***** válasza:
Lehet venni, 100.000 dollárnál (kb 22.000.000 forint) kezdődnek. Gondolom profi módon tudod őket használni és karban tartani, meg ismered a hozzájuk szükséges vegyszereket és egyéb kiegészítőket, amikre szintén van fölös pénzed.
2012. febr. 23. 14:06
 9/10 A kérdező kommentje:
Persze, megyek is gyorsan veszek egyet :)
2012. febr. 23. 14:49
 10/10 anonim ***** válasza:
Valamiért úgy érzem, hogy az a réz nem nagyon lesz megmérve.
2012. febr. 23. 15:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!