Alkáli elemekből ki lehetne nyerni a káliumot?
Olvastam, hogy az alkáli elemekben KOH (kálium-hidroxid) vizes oldata van, ami egy zselés, folyékony anyag. Ha ezt kiszedem egy elemből egy petri csészébe, és elpárologtatom belőle a vizet, közben még a KOH is reagál a levegő szén-dioxidjával, akkor K2CO3 (kálium-karbonát) lesz belőle. Ha ezt az anyagot porrá töröm, és finom szemcséjű szénnel együtt hevítem, a szén redukálja a kálium-karbonátot, és kálium keletkezik belőle. A maradék pedig szén és oxigén.
Szerintetek ez működne?
Nem ilyen egyszerű a dolog.
Előszöris: KOH ugyan van a régi elemekben, de ez elég kevés, illetve KOH oldatból szilárdat csinálni nem egyszerű, mert higroszkópos és szívja magától a vizet.
A levegő CO2-jével ugyan reagál, de kálium-karbonátot lehet kilóra venni akár melyik vegyszerboltból... A szenes redukció meg szintén nem egyszerű, inert atmoszfára kell hozzá (argon) és +1000 fok. ami otthon nem egy egyszerűen összedobható dolog, illetve a kapott káliumot valahogy el kell választanod a nem reagált széntől és a K2CO3-tól ami szintén nem túl egyszerű.
Van egy másik módszer kálium gyártására, sokkal egyszerűbb:
üdv.
És miért kell hozzá argon?
(Gondolom, hogy nemesgáz, és nem reagál a magas hőmérsékleten szerintem.)
Mert a kálium a levegő oxigénjével érintkezve azonnal kálium-oxiddá/szuperoxiddá alakul és így nem marad fémes kálium a rendszeredben.
Az argonnal meg nem reagál.
Ja, gondoltam.
És mi alatt lehet tárolni petróleumon, meg paraffinolajon kívül?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!