Fénysebességgel kapcsolatos kérdés?
Fénysebességgel csak a fény haladhat. Saját magát pedig nem tudja megfigyelni.
Nyugalmi tömeggel rendelkező megfigyelő, ha fénysebesség közelében halad - a kibocsátott fényt ugyanúgy fénysebességűnek látja, minden irányban.
Ebből vezethető le az idő lassulása és a távolságok megváltozása is.
A fény maga nem öregszik: ha itt elindítasz egy fénysugarat, ami 1 év múlva célbaér - akkor úgy érzi, hogy közben nem telt el idő. A fény számára a világegyetem vékony lappá megy össze haladási irányban, amin egy pillanat alatt átszalad.
Ha egy űrhajót indítasz el csaknem fénysebességgel, akkor az 1 éves, 1 fényévnyi utat úgy érzi, mintha 1 percet utazott volna (attól függ, milyen gyors volt) és az úton a világegyetem egy pár km-es (szintén attól függ, milyen gyors) koronggá ment volna össze.
Nem ér félúton célba: a teljes út lesz ilyen rövid.
A részecske pedig emiatt nincs egyszerre 2 helyen - amit mondasz, az egy másik hatás, de az még bonyolultabb, először a fényt értsd meg.
"Szerintem az idő,és a tér nem fizikai dolog,hanem emberi elme által kreált dolog,igy azt gondolom,hogy nem hajlitható a tér,és nem lassitható az idő."
Ezt bizony rosszul gondolod. A relativisztikus változásokat műszerrrel (ember nélkül) lehet mérni, rengeteg bizonyíték van rá.
"Nem tudok elképzelni olyan dolgot,hogy egy bizonyos sebesség elérése olyan hatással van a sejtjeimre,hogy megállnak,lelasssulnak azok az öregedésben."
Ez már a te korlátod. Attól, hogy nem bírod elképzelni, még létezik... de egy kicsit félreértetted a dolgot.
Nem áll le semmi - hanem egy _másik_ megfigyelő látja úgy, hogy lelassultak a dolgok. Ha sajátmagadra nézel, úgy látod, hogy pont úgy telik az idő, ahogy szokott.
A saját ideje mindig mindenkinek pont a normál sebességel megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!