Van egyedi magyar betű?
21:13
Betűkről beszélünk, nem hangokról.
Musztafa:
Nekem sem az ortográfia a szakterületem, csak megmaradt még érettségiről, hogy a betű az a beszéd közben használt hangok grafikus leképezése. Nem akartam beléd kötni, félreértés ne essék, csak a fenti definíció miatt tartottam furcsának/nem értettem, hogy miért lenne a kettő ugyanaz.
A rovásírás abszolút egyedülálló a világban, ez tény. Szerintem a kérdező úgy értette, hogy a latin ábécé betűinek és diakritikus jeleinek figyelembe vételével van-e olyan betű, amely a mi ábécénkben található csak meg (nem értek hozzá, lehet hülyeséget mondtam).
Az alábbiakra találtam rá.
digráfok :
cs: magyar
dz: szlovák, magyar, macedón, litván használja
gy: magyar
ly: magyar
ny: katalán, maláj, magyar, ganda nyelvek
sz: lengyel, magyar
ty: magyar, shona (?)
zs: magyar
trigráfok:
dzs: magyar
Ékezetes magánhangzók:
á,é,í,ö,ó,ü: más nyelvek is használják valamelyiküket, például cseh, feröeri,szlovák, német, izlandi stb.
Ő,Ű: ugyan nagyritkán előfordul még pár nyelvben, de leginkább mi magyarok használjuk.
Forrás:
Igen, így értettem. Ha egy angoltól megkérdeznéd, hogy melyik betű jelenti az 'ö' hangot, szerintem nem tudna rá mit mondani, mert pl. 'turn' és 'sir' szavakban nem is ugyanazok a magánhangzók. Szerintem az angoloknál a 'th' az, ami a magyarban nincs, mert elég nehéz úgy kiejteni a three- t vagy a through- ot, hogy egy angol ne vegye észre, hogy nem az az anyanyelved. Na, de én nem ezt kérdeztem.
Hanem, hogy magát pl. az 'ő' vagy az 'ű' betűt használják- e másik nyelvben. Hogy le tudják- e írni. Hogy van- e még egy olyan nép, akiknek a billentyűzetén rajta van első funkciós karakterként. (Vagy hogy mondjam) :D
20:09
"Szerintem az angoloknál a 'th' az, ami a magyarban nincs"
A th nem betű. Egyébként a th egy egyszerű hang a külföldiek számára, ellentétben szinte az összes angol magánhangzóval. (Csak egyetlen angol magánhangzónak van magyar megfelelője, ez pedig az ee, ami nagyjából í, de még ezen is lehet vitatkozni)
"magát pl. az 'ő' vagy az 'ű' betűt használják- e másik nyelvben."
Mint elhangzott, az ű speciális magyar betű. Az ő létezik a feröeriben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!