Mire kell figyelni a Kirchhoff tételnél (fizika)?
Nem értek valamit a hurok tétel kapcsán, tudnátok segíteni?
Van egy 2 hurkot tartalmazó áramköröm (8-as alakú), amiben van 3 feszültségforrás. Az egyik feszültségforrás a két hurok közös részében van. Vagyis a 8-as középső vonalánál.
Tudtommal az áram irányát tetszés szerint határozom meg. Csak az egyenletek felírásakor az előjelekre kell figyelni. De mi szerint??? Én eddig úgy csináltam, hogy a második hurokban az elsővel ellentétesen folyik az áram, vagyis az előjele mínusz lesz.
De ezzel a módszerrel minden második feladat végeredménye hibás, amit ma csináltam (pedig ez már a sokadik elég hasonló feladat). Van valami trükkje, amit én nem ismerek??
Közben rájöttem én is. A feszültségforrások irányát is meg kell (egységesen) határozni. Ha ez az irány a választott áramiránnyal egybe esik, akkor a feszültségforrást a normál módon kell a képletben szerepeltetni.
Ha viszont az áram irányával ellentétes a feszültségforrás iránya, akkor a képletben a -1 -szeresét kell venni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!