Kitaláltam egy érdekes feladatot, valakinek van ötlete?
Figyelt kérdés
Tegyük fel hogy van egy nagyon nagy viaszkockánk. Ennek a közepén (lapközéptől lapközépig) keresztülmegy egy kanóc.
Gyújtsuk meg és várjunk egy csomó időt.
A tömb közepén ugye most lesz egy hengerszerű járat.
Milyen lesz ennek az alagútnak az alakja (henger, esetleg csonkakúpszerű)?
Mekkora lesz az átmérője (akár mélység függvényében)?
2011. dec. 27. 00:28
1/7 ToXeN válasza:
Merre ég a kanóc? Lefelé, felfelé, oldalra?
2011. dec. 27. 00:41
2/7 anonim válasza:
A gyertya egy bizonyos mélységig leég, aztán mind nehezebben fog égni és végül majd elalszik, mert olyan hosszú lesz az égés közben kialakult henger, hogy már nem lesz meg a szükséges levegőáramlás az égés fenntartásához.
2011. dec. 27. 01:13
3/7 anonim válasza:
A vége felé szerintem beszűkül a "henger", vagyis inkább csonkakúpszerű alak jön majd létre.
2011. dec. 27. 01:16
4/7 A kérdező kommentje:
Arra én is gondoltam hogy kialszik. Azt is jó lenne megtudni meddig ég le.
Én arra gondoltam, hogy ha elég mélyen benn van, talán kiszélesedik és olyan alakja lesz mint egy méhkasnak.
Amúgy a meleg levegő felfelé száll és valamilyen szinten "huzatot csinál" úgyhogy szerintem nagyon mélyre le tud menni a láng.
2011. dec. 27. 01:31
5/7 anonim válasza:
próbáld ki :).
nekem egyszer kellett csinálnom egy viaszkockát. Igaz, hogy 12cmx12cm-es volt, de szerintem az már elég egy ilyen kísérlethez.
2011. dec. 27. 01:55
6/7 anonim válasza:
A legjobb lenne készíteni egy olyan 20 cm átmérőjű és 1-1,5 méter hosszú gyertyát és szépen kipróbálni.
2011. dec. 27. 01:55
7/7 anonim válasza:
Ez viaszfüggő. Pontosabban az égés maga viaszfüggő. Amúgy elég széles lesz, hogy kialakuljon a szükséges légáram. A kialakult üreg henger alakú lesz. Amúgy lehet kapni ilyen extrém nagy gyertyákat. És ezek nyilván olyan összetételű viaszból vannak (értsd: adalékanyagokkal, színezékkel "szennyezett"), hogy az égés sebessége megfelelően lassú legyen ahhoz, hogy akár végigégjen. Ha te kevered össze, a viasz anyaga nyilván más lesz, könnyen lehet, hogy az viszont majd elalszik.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!