Hogyan kell megoldani ez a 2 feladatot?
1. Peti kedvenc körzetszámai azok, melyek irányítószáma olyan 6-tal osztható négyjegyű szám, amelynek bármely számjegyét elhagyva 6-tal oszható háromjegyű számot kapunk. Hány kedvenc körzete van Petinek? (Az iránytószámok tetszőleges 1000 és 9999 közötti számok.)
2. Miki autója alvázszáma azzal a különleges tulajdonsággal rendelkezik, hogy ha a végén álló 3-as számjegyet áthelyeznénk a szám elejére, egy háromszor akkor számot kapnánk. Mi az alvázszám első négy számjegyéből alkotott szám?
Előre is köszi a segítséget! :)
"... bármely számjegyét elhagyva 6-tal osztható háromjegyű számot kapunk."
Pl.: 8220 osztható 3-mal, de ha a 0-t kivéve bármelyik számot elhagyom, a megmaradó 3-jegyű szám nem osztható 3-mal.
Dórika, itt valami nem stimmel. :-)
Én úgy csinálnám, hogy felírom ABCD alakban a négyjegyű számot. Namost C és D-nek párosnak kell lenni, mivel akkor osztható 6-tal, ha 2-vel és 3-mal is és ha az utolsót hagyjuk el, akkor az utolsó előttinek kell párosnak lenni.
Ezek után csak a 3-mal oszthatóságot kell nézni. Akkor osztható hárommal, ha a számjegyek összege osztható 3-mal. Tehát 3|A+B+C+D és 3|A+B+C és 3|B+C+D és 3|C+D+A és 3|D+A+B. Ez abból jött, hogy bármelyik számot elhagyhatjuk.
Csak akkor lesz mind a négy állítás igaz, ha A és B és C és D is osztható hárommal, mivel ha tudjuk, hogy 3|A+B+C+D, ebből csak úgy hagyhatjuk el bármelyik betűt, ha az a betű osztható hárommal, különben nem lesz igaz az állítás.
Ezek után C és D 0 vagy 6 lehet, A és B 0, 3, 6 vagy 9.
CD lehetőségei: 06, 60, 00, 66.
AB lehetőségei: 00, 03, 06, 09, 30, 33, 36, 39, 60, 63, 66, 69, 90, 93, 96, 99. Ez 16 darab lehetőség. (Úgy is kijöhet, hogy 4^2 ismétléses variáció miatt.)
Tehát AB 16 féleképpen jöhet ki, CD 4 féleképpen, összesen 16*4=64 megoldás van.
Vivien Dóra sokat írt, sajnos a mennyiség nem csapott át minőségbe.
#6-7 megoldása már majdnem jó, annyi a kiegészítés, hogy a második szám sem lehet 0, így összesen 3^2*2^2=32 megfelelő szám van.
2. feladat:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazife..
Ha az itt leírt módszert alkalmazzuk, megkapjuk, hogy az alvázszám 1034482758620689655172413793.
Köszönöm mindenkinek, aki eddig írt! :)
A 2. feladathoz én is 32-t találtam, de a tanárom szerint 144 megoldás van. Emiatt is kérdeztem, hogy ti hogy számoltok. Szünetre kiadta, hogy írjam le mind a 144-et. Na már most, akárhogy is írtam, csak 32 féle változat jött ki. Légyszi segítsetek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!