Hogy tudok gyorsan sok adatod megtanulni?
olyan vizsgám lesz,amin szinte csak adatokat kérdeznek,de szinte mind különböző jellegű.pl paprika vetésmélység,hömérsékleti optimum stb..ilyenek nagyon sok növénynél. Nincs vkinek erre jol bevált tanulási módszere?egyszerűen nem megye a fejembe:(
KÖszi!
Keress az adatokban vmi rendszert, hasonlóságokat.
Esetleg írj kis kártya lapokat, az egyik oldalra a példádnál maradva, írd fel hogy paprika, a másik oldalára meg az adatokat amik kellenek. Amint ezzel megvagy, akkor véletlenszerűen válasz ki egy kártya lapot, és olvasd el hogy melyik zöldségről kell adatokat mondanod, és ha úgy érzed, hogy elmondtál mindent, akkor fordítsd meg a laot, és olvasd el. Ha jó akkor rakd félre, h nem jó, akkor rakd vissza a pakliba.
Én a német pótvizsgára így készültem fel a szavakból, és elégjól sikerült :)
Itt egy kérdés tanulási módszerekről, a második az én válaszom (tanulókártya, stb.) Azt olvasd el, ahhoz írok kiegészítést.
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__tanula..
Az ott leírtakból, ha egy növényhez viszonylag kevés (5-6) adat tartozik, akkor a tanulókártya neked jó lesz.
Ezen kívül:
Próbálkozhatsz azzal, hogy csoportosítod a dolgokat, és a hasonlóakat egy csoportba teszed. Ez mindenképp hasznos, mert rendszerbe teszed őket. Pl megnézed, hogy minek kell közepes öntözés, összeírod, és aszerint IS megtanulod. Erre szintén jó a tanulókártya, viszont főleg akkor működik, ha az adat kategóriák ugyanazok. (Adat kategória alatt azt értem, hogy minden növény esetén kell a vetsémélység meg a hőmérséklet, és csak maga a szám tér el, de ha az egyik növénynél vetésmélység kell, a másiknál a hőmérséklet és a szirmok száma, a harmadiknál meg valami más, akkor kevésbé hatékony.)
Ha működik, akkor egyszer megtanulod azt, hogy a paprikához mi tartozik (30 °C, közepes öntözés, stb - ne röhögj ki, csak hasból mondom), majd azt, hogy a "közepes öntözés"-hez mi tartozik (Paprika, Hagyma, stb). Elvileg hálózatban összekötődik a fejedben az összes egység, így rálátsz a dolgokra egymáshoz viszonyítva is.
Aztán csinálhatsz belőle mondókát, ha tudsz és segít. A középkorban nem véletlenül csináltak ilyesmit. Ennek viszonylag kisebb számú adatra van haszna, de próbálkozhatsz.
(pl. Paprikának 30 fok, a hagymának 5-tel több, a legmelegebb növényünk mégis csak az úritök.) Nyilván erre akkor van lehetőség, ha az adatok stimmelnek.
Még egy lehetőség. ha vizuális típus vagy: minden ilyen adatból csinálsz egy skálát, pl hőmérséklet 20 °C és 40°C között, és mindhez odarajzolod a növényt a helyére és mindezt kirakod a szobád falára.
A szobába kitett tanulós dolgok (mi tacepaónak hívtuk) egyébként is hasznosak, főleg ha időt töltesz a nézegetésükkel.
Egy szabály: ne görcsölj és ne csinálj feleslgesen dolgokat, pl túlszínezett csicsás tacepaót, mert az pótcselekvés, de megnyugtatja a lelkiismeretet (mondván "tananyagot gyártok"). Viszont a csicsázás nem nagyon tanít semmit. Csinálj mindenből látványos de egyszerű anyagot.
Mire megírtam a választ, mások is írtak.
Ha egy növényhez ennyi az adat, akkor bontsd őket, és legyen egy külön kártya a paprika abiotikus tényezőiről (hőmérséklet, víz, stb) meg egy a vegyszereiről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!