Egy kötélhúzó versenyen a kötél egyik végét az egyik csapat 2000N erővel húzza a másik végét is 2000N erővel húzza, kibírja-e ezt a tehert a kötél ha 2400N a teherbírása?
Értem,én azt hittem hogy a két erő kivonódik egymásból,de ezek szerint akkor az erő-és ellenerő miatt nem bírja ki?
(lehet hogy hülyeséget beszélek,most vettük ezt az anyagot...)
Mindenesetre köszönöm a választ.
A kötélben ÖSSZESEN 2000N erő ébred (ennyivel húzzuk).
A másik oldali 2000N erő ennek a húzóerőnek ELLENTART, azaz ugyanannyit csinál, mintha a kötél végét kikötöttük volna a falhoz.
Ha egy kampóra felakasztott erőmérőre ráakasztasz egy tömeget, ami 2000N erővel húzza lefelé, akkor az erőmérőre ugye 2000N erő hat. Pedig a másik végét a rögzítő kampó szintén 2000N erővel húzza felfelé. Ez egyszerűen a hatás-ellenhatás (vagy ha jobban tetszik az erő-ellenerő) elv.
Ahhoz, hogy a kötél egy helyben maradjon (ne történjen elmozdulás) MINDKÉT végét azonos nagyságú, ám ELLENTÉTES irányú erővel kell húzni - és ez a két erő NEM ADÓDIK ÖSSZE!!! A kötélben ébredő erő nagysága pedig pontosan az egyik (bármelyik) erő nagyságával fog megegyezni.
Pedro
Első vagyok. Elnézést, utánanéztem és tényleg úgy van, ahogy az előttem író kifejtette.
Bocsánat, nem gondolkoztam mielőtt kiírtam volna.
Köszönöm a válaszokat,sokat segítettek.: )
Igen rájöttem megkérdeztem a fizika tanár urat.
Azt mondta hogy ez egy típushiba hogy az emberek összeadják az ilyen erőket,vagy kivonják pedig nem kéne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!