Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Floppy lemez segítségével meg...

Floppy lemez segítségével meg szabad figyelni a Napot? Persze nem a Napfogyatkozásra gondolok, hanem úgy általában.

Figyelt kérdés
2011. nov. 16. 14:13
 1/7 Sajtoskifli ***** válasza:
Igen. Én még ki is próbáltam, és nagyon szépen lehetlátni a nap körvonalát.
2011. nov. 16. 15:17
 2/7 A kérdező kommentje:
Ok, de gondolom hosszú távon azért károsítja a látást, nem?
2011. nov. 16. 15:34
 3/7 2xSü ***** válasza:

Ha nem órákon keresztül nézed, akkor megnyugtatlak: Nem fogsz megvakulni.

Persze célszerűbb – ha van rá lehetőség – kimondottan ilyen célra készült eszközt keresni. (Én nem vagyok járatos a témában.)

Olyan jellegű probléma lehet a floppy lemezzel, mint a rosszabb minőségű napszemüvegekkel. A Nap nem csak a látható hullámhosszban bocsát ki elektromágneses sugárzást, hanem a nem látható tartományban is (UV). Egy szűrő lehet, hogy kiszűri a látható hullámhosszakat, de ettől még átengedheti az UV fényt. Ilyenkor viszont a szem nem érzékel fényt, így kitágulnak a pupillák. Az eredmény az, hogy a szemet mégiscsak nagy mennyiségű UV sugárzás éri. Ez biztos, hogy nem egészséges. Persze nem fogsz tőle azonnal megvakulni, mint ahogy a szmogtól sem azonnal fulladsz meg, de biztos, hogy hosszútávon már valóban komoly problémákat tud okozni.

2011. nov. 16. 17:58
 4/7 anonim ***** válasza:
olyan foliával, ami az 1/100000-ára csökkenti a fényességet, igen.
2011. nov. 16. 20:23
 5/7 anonim ***** válasza:
Szerintem inkább pl egy fizikatanárt kérdezz meg, mint hogy vadidegenek tippjeire bízod a látásod :D
2012. márc. 28. 01:13
 6/7 anonim ***** válasza:

Inkább ilyesmiben gondolkodj, mint olyasvalamiben, aminek nem tudod a szűrési paramétereit:

[link]

Ahogy írták, a Nap nem csak optikailag látható tartományban sugároz, hanem UV,IR sávban is. Pedig bizony ezekben a tartományokban is szükséges a szűrés. A linkelt eszköz pontosan ilyen célra kifejlesztett, nem is vészesen drága eszköz. A látás biztonságán szerintem nem érdemes spórolni.

maci

2012. márc. 28. 09:42
 7/7 anonim ***** válasza:

A floppy nem épp napfogyatkozás szemüveg, de a semminél több. Valamennyi fényt kiszűr és ha csak rövid ideig nézed vele a Napot, akkor nem hiszem, hogy komolyabb bajod lenne.

A Napnál az UV és az infravörös sugárázás a káros (azon felül, hogy a nagy fényerő eleve nem jó a szemnek). Egy jó napszemüveg kiszűri az UV-t, de az infravöröset nem feltétlenül.

Én inkább javasolnám a hegesztőszemüveget, az biztosabb.

2012. márc. 28. 10:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!