A jelen tehnológiával hogy nézne ki egy olaj utáni társadalom?
Pl 80 év múlva,mikor már átállt az olajról az ipar/közlekedés/stb nagyrésze.
-van az életnek olyan területe ami jelenleg a kőolajra épül és ne lehetne pótolni mással?
Az én véleményem annyi, hogy mindent lehet mással helyettesíteni, és csak az életmód formálódik, változik majd. Katasztrófáról szvsz szó sincs.
Egyik kedvenc idézetem:
"A kőkorszak sem azért ért véget mert elfogyott a kő"
Köszi, jogos a válasz :D
Úgy értem, hogy mi az amiben jobb lehetne és szerintetek miben lenne rosszabb.
És továbbra is ott a kérdés, hogy van e olyan nélkülözhetetlen szerepe, amit valóban nem lehetne helyettesíteni (ilyenről nem tudok)
Súlyosan visszaesne a társadalom "fejlettsége". Kőolajat még samponjaink is tartalmaznak, hogy csak egy példát említsek. Az alternatív energiákban van a hosszútávú megoldás, és talán akkorra már jól fogják tudni raktározni is. Az autók elektromos árammal működtethetőek a legcélszerűbben. A fűtés nehéz dolog, mert egy része geotermikus, más része napelemes technika, de ott vannak a nagyvárosok amiknek vissza kell venniük a fogyasztásukból, hogy ez elegendő energiát biztosítson.
Tehát megoldható, de sajnos sokkal nagyobb bajok is vannak annál, mint hogy elfogy a kőolaj és földgáz. Tehát ez csak egy utópisztikus gondolat. Ellenben a jövőnk háborúkkal, természeti katasztrófákkal, éhséggel és járványokkal "kecsegtet".
A jelen technológiával hogy nézne ki egy olaj utáni társadalom?
Kb. ugyanígy, néhány apró eltéréssel. Az autók vagy elektromos üzeműek lennének, vagy tüzelőanyag-cellásak. Ez attól függ, hogy melyik ág fejlődik erősebben az elkövetkező pár tíz évben. A tüzelőanyag-cellával nagyobb hatótáv érhető el teljesen tisztán, olcsón és biztonságosan, viszont sajnos még gyerekcipőben jár a dolog. (jobban mondva b@sznak pénzt áldozni rá) Keress rá Oláh György munkásságára. (metanol tüzelőanyag-cella) Elképzelhetőnek tartom azt is, hogy etanol-hajtásra állnak majd át, mert ez elég kényelmesen kivitelezhető, csak pár apróbb átalakítást igényelnének a benzinkutak és a gépjárművek. Hátulütője, hogy a hatására az egekbe szöknének az élelmiszerárak. A közlekedést én úgy képzelem el, hogy az alsóbb kategóriás autók villanyhajtásúak lennének, a középkategóriásak tüzelőanyag-cellásak, a luxusautók pedig továbbra is fosszilis tüzelőanyaggal mennének, felvágásként. Persze mindez csak addig, amíg valamelyik technológia elég fejlett nem lesz ahhoz, hogy mindenkinek megérje arra váltani.
A műanyag termékek ára lehetséges, hogy megnőne, mivel azokat kőolajból állítják elő. Eltűnnének az ingyen, vagy fillérekért osztogatott műanyag gagyik, ezekért szerintem nem kár. :) Létezik azonban már biológiai alapanyagból készült, biológiailag lebomló műanyag is. Ha ezt a technológiát kellően fejlesztik, akkor az kiválthatja a most használt tömegműanyagok egy részét. A műszaki műanyagok meg főképp a technológia miatt drágák, szóval a nyersanyag ára nem nagyon befolyásolná azokat.
A kieső elektromos teljesítményt a legolcsóbban, legtisztábban, leghatékonyabban és legcélszerűbben atomerőművekkel lehetne helyettesíteni, azonban a zöldek "jóvoltából" ezt a lehetőséget vélhetően elvetik majd. Helyette méregdrága megújuló energiaforrásokra mennek majd rá, tehát az áram jelentősen drágulni fog. (kb. 50%-ra saccolom) Persze boríthatja az egész energiaellátást a hidrogénfúzió megszelídítése, tehát a fúziós erőmű megalkotása.
Olyan területe szerintem nincs az iparnak, ami nem tudná helyettesíteni valamivel a kőolajat idővel. Ahol meg nélkülözhetetlen, ott nem használnak belőle annyit, hogy a készletek apadása gondot okozzon.
A kőolaj soha nem fog elfogyni, csak idővel elég drága lesz ahhoz, hogy megérje más technológiát alkalmazni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!