Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogyan kell ezt megoldani?

Hogyan kell ezt megoldani?

Figyelt kérdés

Farkas úr az iskola előtti buszmegállón várt.A nyitott ablakon áthallotta a tanár szavait:Mekkora lehet a szabályos négyoldalú hasáb felszíne,ha tudjuk,hogy minden élhossza egész szám centiméterekben kifejezve és térfogata...

Ezt a fontos adatot Farkas úr nem hallotta,mert éppen arra ment egy autó.Kicsit később hallotta,ahogyan egy tanuló megmondta az eredmény: 918 négyzetcentiméter.

A tanár erre azt mondta:Igen,de a feladatnak összesen 4 megoldása van.Számoljatok tovább!

Többet már Farkas úr nem tudott meg,mert felszállt a buszra.Mivel a matematikát mindig kedvelte,papirt és ceruzát vett elő,és még az autóbuszban kiszámolta a feladat további 3 megoldását.Számoljátok ki ti is!

Én igy próbálkoztam:

V=?köbcentiméter

F=918 cm2

F=2*a*a+4*a*m idáig jutottam,de tovább nem tudom megcsinálni,mivel még nem tanultam kétismeretlenes egyenletet.. :S Előre is köszönöm a segitségeteket! =)

2011. nov. 1. 13:25
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

A felszín jele A, nem F.

918=2*a*a+4*a*m

Rendezzed az egyenletet amennyire tudod!

459=a*a+2*a*m

459=a(a+2m)

459=3*3*3*17

Vizsgáld meg, hogy ha a=3, a=9, a=27, a=51, a=153, a=459 akkor milyen m érték jön ki! (Az m egész lehet a feladat szerint, és mivel hosszúság, csak pozitív érték lehet).

2011. nov. 1. 14:10
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm,hogy segitesz,de azt a 4. sorodat nem értem..

Hogyan lesz 459=a*a+2*a*m

Az nem ugy lenne,hogy 459=a*a+4*a*m??

2011. nov. 1. 15:18
 3/3 anonim ***** válasza:

918=2*a*a+4*a*m

Kiemelek kettőt az egyenlet mindkét oldalából:

2*459 = 2*(a*a + 2*a*m)

Mivel összeg esetén nem csak az egyik tényezőt kell figyelni!

Így már látod, hogy hogy lesz 459=a*a+2am

2011. nov. 1. 15:39

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!