Geográfus, geológus, földrajztanos stb. szakkal rendelkező személyből lehet tudós?
Tehát,ha jól értem, ha marad az egyetemen tanítani az már tudósnak számít, ha viszon alkalmazott tudományként használja, pl. valamilyen kutatómunkát végez akkor nem tudós?Akkor számít földrajzos valaminek, vagy pont fordítva?
Köszönöm a válaszokat!
El kell végezned az egyetemet, (ELTE, SZTE) lehetőleg minél jobb jegyekkel. Aztán megcsinálni a PhD-t, (mondjuk földtudományit) közben pedig minél több kapcsolatot kell kialakítani az adott szakma képviselőivel, a tanáraiddal, más egyetemek tanáraival. Folyamatosan publikálj, indulj versenyeken (pl. OTDK), érj el kimagasló eredményeket, folyékonyan beszélj angolul és mindig törekedj a maximumra. Akkor talán...persze ha van egy jónevű ismerősöd a szakmában az sokat segíthet. Kicsi az esélye, hogy egyetemen taníthatsz és PhD-vel sem feltétlen kapsz jó állást, de hajrá.
Mondjuk kutató intézeteknél, vagy ismereteb vállalatoknál is el lehet indítani egy kutató/tudós karriert. A geográfus leginkább társadalomföldrajzi dolgokat kutat, akiket én ismerek pl, a városok kialakulását, formáját nézegeti, különböző népek egymáshoz való viszonyá iránt érdeklődik vagy a gazdasági ágak megoszlását figyel az egyes földrajzi helyek között. Szerintem túl nagy igény ilyen kutatásokra nincs.
A geológus és a természetföldrajzos különféle természeti képződményeket vizsgál, olajat vagy más bányászható nyersanyagot keres, próbál rájönni hol lehet még a földön rejtett nyersanyag. Kutatják a környezetszennyezés ártalmait, hol mennyire tiszta vagy éppen szennyezett a levegő, ennek mik az okai...és még ezen kívül sok mindent (talaj víz stb...).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!