Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A magyar nyelv talán a 2....

A magyar nyelv talán a 2. legnehezebb nyelv a Földön? Van erre valami felmérés, vagy hasonlók? Nem lehet, hogy csak mi gondoljuk így?

Figyelt kérdés
2011. szept. 3. 13:24
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

azért mert nehéz, és egyedi nyelv.

a világ legnehezebb nyelve egyébként a szanszkrit, ha jól tudom. A legelvontabb dolgokra is van szavuk, meg egy dologra több szó is létezik, attól függően, hogy milyen környezetben használod. Van valami ilyen legenda is, hogy 40 évig kell tanulni a szanszkritot, mire megtanulod rendesen a nyelvet. :)

Viszont ez egy holt nyelv, ha jól tudom.

2011. szept. 3. 19:39
 12/19 anonim ***** válasza:
100%
Azért gondoljuk így, mert mi magyarok elhittük hogy világhírű boraink vannak, majdnem legnehezebb a nyelvunk és nálunk élnek a legszebb nők... mind URBAN LEGEND
2011. szept. 3. 19:41
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
Azért nehéz, mert nyelvtanilag komplex rendszer, kevés ragozó nyelv van, és legfőképp a kiejtés miatt, mert nekünk van a legtöbb magánhangzónk (jó ez nem igaz, mert a kínai nyelvben pl. van legalább 12 féle i meg e betű, és mindegyiket kicsit máshogy kell ejteni), legalábbis a legtöbb fajta egyszerre. És egyébként a legdallamosabb is, régen láttam olyan nyelvtan tanárt aki értette is amit tanít, de a magánhangzók harmonikusan vannak ragonként hozzáadva egy szóhoz. Például, vannak a mély, és magas szórendű szavak, olyat senki sem mondana (normális ember biztos nem), hogy "legnehezabb nyelv a Földen", mert hiába helyesek a ragok, a magánhangzók diszharmonikusak. De nem a legnehezebb. Olyan nincs, ez szubjektív. Hiszen az anyanyelvi szinten beszélőnek nem nehéz az adott nyelv :D Jobb esetben persze...
2012. jún. 30. 14:48
 14/19 anonim ***** válasza:
A legtöbb nyelv "elég" komplex nyelvtanilag, minegyiknek megvannak a sajátosságai. A magyar kiejtés nem olyan nehéz. Lgötbb magánhangzó? Nem, kevesebb van neki pl. az angolnál. Az, hogy mi dallamos, ízlés dolga, lehet, hogy a magyaroknak dallamos, viszont a hangsúly kivétel nélkül az első szótagon van, ez nem biztos, hogy más nyelvek beszélőinek is olyan jól hangzik. Hangrendi harmónia van a törökben és a finnben is. És bizony igaz, hogy olyan nincs, hogy legnehezebb nyelv.
2012. jún. 30. 15:15
 15/19 anonim ***** válasza:

Na számoljuk meg együtt a magánhangzókat az angolban és a magyarban:

Angol a, e, i, o, u, ez összesen öt.

Magyar a, á, e, é, i, í, o, ó, ö, ő, u, ú, ü, ű, ez összesen 14. És ez kilenccel több mint az öt természetesen. Ebből adódóan több magánhangzónk van mint az angol nyelvben. Mássalhangzónk is. Az angolban 21 van (b, c, d, f, g, h, j, k, l, m, n, p, q, r, s, t, v, w, x, y, z), a magyarban pedig jóval több (b, c, cs, dz, dzs, f, g, gy, h, j, k, l, m, n, p, q, r, s, sz, t, ty, v, w, x, y, z, zs). Ez ha minden igaz 27 betű. Azt nem tudom, hogy az angol ch, sh, most a mássalhangzókkal milyen viszonyban vannak, én abból indulok ki, hogy a magyarban ABC-ben a fent említett betűk, betűkapcsolatok biztosan benne vannak, az angolban csak a 26 alap karakter. De viszont ugye megkülönböztetjük a beszélt és írott szöveget, tehát megint más a leányzó fekvése... Egyezzünk ki döntetlenben szerintem :)

2012. jún. 30. 15:59
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Nanana, előbb nem ártana tisztázni, mi az a hangzó. Az, hogy "ö", nem hang, csak egy betű, amivel egy hangot jelölünk, mégpedig az [ø]-t, ami végül is egy "tökéletes" hangot(!) jelent.

Számoljunk hát.

A magyarban van a, á, e, é, i, o, ö, u, ü, ez összesen kilenc. A magyarban egy betű általában ugyanazt a hangot jelöli, remélem nem bánod, ha nem kerestem ki az IPA-jüket. Az ú, ó, ő, ű, í nem külön hangok, csak hosszúságban különböznek.

Az angolban van [ɑ], [æ], [ə], [ɛ], [e], [i], [ɪ], [o], [ɔ], [u], [ʊ], [ʌ], ez 12, de talán még ennél is több van.

Az angolban nem 21 mássalhangzó van, a listádból rögötn kimaradt a két "th", a "sh", a "ng" például.

Most ezt nem számolom össze, de lehet, hogy a magyarban több mássalhangzó van (szeirntem több van, de ez csak tipp).

"De viszont ugye megkülönböztetjük a beszélt és írott szöveget, tehát megint más a leányzó fekvése..." Hát hogy a fenébe ne különböztetnénk már meg :D Az írás csak egy rögzítési mód, az már "másodlagos" ;)

2012. jún. 30. 16:48
 17/19 anonim ***** válasza:
Jó, így tényleg több van, de írtam, hogy én csak az ABC betűiből indultam ki - ott pedig eddig se volt, ezután se lesz se sh, se th, de még ch se, legalábbis az angolban sem. De nem is fontos ez. A magyar nyelv magyar nyelv, az angol meg angol.
2012. jún. 30. 19:50
 18/19 anonim válasza:
100%
A szlovák lenne a világ legnehezebb nyelve? Ez fura, mert nekem nem tűnik olyan nehéznek...mondjuk 8 évig tanultam, azután nem csoda hogy könnyűnek tűnik..
2013. máj. 29. 15:43
 19/19 anonim válasza:
a szlovák nyelv csúnya,... üdv, egy szlobvákiai... :D
2014. febr. 24. 01:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!