Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » 1950-es évek magyarországa....

1950-es évek magyarországa. Valaki tud róla valamit? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

1950-es évek magyarországa.Nem a történelemre vagyok kiváncsi,azt már tudom.Az érdekelne hogy éltek akkor az emberek,mivel szórakoztak hol dolgoztak,hogy jutottak élelemhez,egy átlagos városi családos ember hogyan élt.

Előre is köszönöm!

2011. szept. 3. 12:41
 1/3 anonim ***** válasza:

Hát ha a történelmet tudod akkor azt is hogy a nagy városokban éhezés volt.

Forradalom csak tartós éhezés alatt tör ki.

Amúgy kemény világ volt.

A szórakozó helyek többségét bezárták, mert ott emberek tudtak volna szervezkedni a rendszer ellen. Vagy csak megerősíteni az ellenszenvet.

Egy-két zenés perszó ha volt és persze kocsmák.

Kevés élem volt (többek közt mert a harmada a harmadik világ háborús tartalék képzés áldozata lett - ott hagyták megrohadni - nem cserélték) és jegyrendszer felszámolása nem javította az ellátás, inkább sokaknak ellehetetlenítette hogy csak a jegyre megszerzett élelmiszer adaghoz legalább hozzájusson.

A boltokban is más rendszer volt. Az élelmiszert is pult mögül sokszor pult alól adták (megvesztegetés ért).

Vidéken sokkal könnyebb volt az élet.

2011. szept. 3. 17:02
 2/3 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm sokat segítettél:)
2011. szept. 4. 08:46
 3/3 anonim ***** válasza:

Az előző hozzászóló által leírtakat csak kiegészíteni tudom azzal, hogy általános gyülekezési tilalom volt érvényben.

A húst is csak kizárólag húsjegyre adták, de az sem a színhús volt, nagyon össze kellett szednie a háziasszonyoknak magukat, hogy abból valami finomságot varázsoljanak az asztalra.

Én 50-ben születtem, amire az öltözködésből emlékszem, hogy hócipőt lehetett kapni, ami védte az utcai cipőt a beázástól, és a lábat a hidegtől. A felnőttek hócipőját kalocsninak nevezték, ha jól emlékszem.

Egyébként a hócipő szerintem nagyon jó találmány volt. nmekem az ötvenes évek végéről, a hatvanas évek elejéről az óvóhelyek jutnak még eszembe, ahová háború esetén lehetett volna menekülni. Számomra félelmetesek voltak az utcáról nézve ezek a pinceszerű, lezárt helyek.

Még ami jellemző volt egy bérházban, hogy széntüzeléses kályhákkal fűtöttünk, a pincéből vödörrel kellett felhozni a tüzelőt. Jöttek a szenes autók és szenes emberek, hozták kosárban kimérve a szenet, de legtöbbször elcsaltak egy kosárnyit, amit a saját zsebükre értékesítettek.

Jellemző volt még az ószeres, aki régi cipőt, ruhát adott-vett, és kiabálta a bérházak udvarán, hogy "itt az ószeres".

Vagy a bádogos, aki megfoltozta a kilyukadt bádogedényeket mosófazekakat, főző edényeket, vájlingokat, stb.

2011. szept. 4. 09:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!