1950-es évek magyarországa. Valaki tud róla valamit? (bővebben lent)
1950-es évek magyarországa.Nem a történelemre vagyok kiváncsi,azt már tudom.Az érdekelne hogy éltek akkor az emberek,mivel szórakoztak hol dolgoztak,hogy jutottak élelemhez,egy átlagos városi családos ember hogyan élt.
Előre is köszönöm!
Hát ha a történelmet tudod akkor azt is hogy a nagy városokban éhezés volt.
Forradalom csak tartós éhezés alatt tör ki.
Amúgy kemény világ volt.
A szórakozó helyek többségét bezárták, mert ott emberek tudtak volna szervezkedni a rendszer ellen. Vagy csak megerősíteni az ellenszenvet.
Egy-két zenés perszó ha volt és persze kocsmák.
Kevés élem volt (többek közt mert a harmada a harmadik világ háborús tartalék képzés áldozata lett - ott hagyták megrohadni - nem cserélték) és jegyrendszer felszámolása nem javította az ellátás, inkább sokaknak ellehetetlenítette hogy csak a jegyre megszerzett élelmiszer adaghoz legalább hozzájusson.
A boltokban is más rendszer volt. Az élelmiszert is pult mögül sokszor pult alól adták (megvesztegetés ért).
Vidéken sokkal könnyebb volt az élet.
Az előző hozzászóló által leírtakat csak kiegészíteni tudom azzal, hogy általános gyülekezési tilalom volt érvényben.
A húst is csak kizárólag húsjegyre adták, de az sem a színhús volt, nagyon össze kellett szednie a háziasszonyoknak magukat, hogy abból valami finomságot varázsoljanak az asztalra.
Én 50-ben születtem, amire az öltözködésből emlékszem, hogy hócipőt lehetett kapni, ami védte az utcai cipőt a beázástól, és a lábat a hidegtől. A felnőttek hócipőját kalocsninak nevezték, ha jól emlékszem.
Egyébként a hócipő szerintem nagyon jó találmány volt. nmekem az ötvenes évek végéről, a hatvanas évek elejéről az óvóhelyek jutnak még eszembe, ahová háború esetén lehetett volna menekülni. Számomra félelmetesek voltak az utcáról nézve ezek a pinceszerű, lezárt helyek.
Még ami jellemző volt egy bérházban, hogy széntüzeléses kályhákkal fűtöttünk, a pincéből vödörrel kellett felhozni a tüzelőt. Jöttek a szenes autók és szenes emberek, hozták kosárban kimérve a szenet, de legtöbbször elcsaltak egy kosárnyit, amit a saját zsebükre értékesítettek.
Jellemző volt még az ószeres, aki régi cipőt, ruhát adott-vett, és kiabálta a bérházak udvarán, hogy "itt az ószeres".
Vagy a bádogos, aki megfoltozta a kilyukadt bádogedényeket mosófazekakat, főző edényeket, vájlingokat, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!