Hogy lehet gyorsan megtanulni 4 versszakot a Toldibol? Lécci valaki gyorsan válaszoljon, mert gyorsan megkéne tanulnom!
Én sosem tudtam mit kell megtanulni és minden délután fetrengtem valahol :DD
Reggel tanultam meg a Toldit (kb. 4 versszakot én is) suli előtt. Felkeltem és a wc-n is azt olvastam meg reggel készülődés közben, és mondtam fel.
De olyan is volt, hogy beértem a suliba és akkor tudtam meg, hogy aznapra kell. Akkor nagyszünetben tanultam meg 10-15 perc volt még akkor a nagyszünet általánosban nekünk, középsuliban sokkal kevesebb már sajnos.
4es, 5ös mindig összejött, szóval mégcsak nem is a kettesért küzdöttem a verssel.
Gyorsan elolvasom 4-5 alkalommal az egészet. Aztán soronként tanulom, mindig veszek hozzá egy sort, vagy 2t attól függ milyen hosszú egy sor.
És hangosan mondom fel. Aztán leteszem a könyvet és hangosan mondom fel az egészet. Ahol mindig megakadok azt felírom a kezemre, az a fontos, hogy könyv nélkül tanuld meg és gondolkozz rajta ha van időd. Aztán mondd fel anyukádnak, de te már ne nézz bele. Ez azért kell, hogy hátha rosszul tanultad meg,kihagytál valamit stb.
De ha suliban kell megtanulnod, akkor leülsz és halkan olvasgatod, fontos, hogy kimondd a szavakat halkan. 10 perc alatt meg tudod úgy jegyezni, hogy felmond a tanárnak gyorsan. Igaz, hogy utána elfelejted rögtön, de az már mindegy, a lényeg, hogy a jegyet megkaptad rá. Aztán otthon megtanulhatod később amikor ráérsz és lesz hozzá kedved.
Egyébként pedig nem ide kell írogatni, mert úgyis annyi idő lesz, amennyi. Teljesen mindegy, muszáj belekezdeni. Különben nekünk a tanárnő elmondta hogyan kell verset tanulni, de a ti tanárotok úgy látom erre nem tért ki... nem is értem akkor miről magyarázhat.
Nekünk amúgy úgy kellett felmondani, hogy folytattuk, vagy a tanár felszólított, szóval azt se tudtam mikor következek. Vagy elkezdett a közepéből egy sort én meg folytassam... jegyet nem is kaptunk már a végén, csak aki nem tudta 1est. Aki tudta az jó, leülhet.
(utáltam...)
Azért sok szerencsét!
Ha gyorsan akarod, akkor reggel tanuld, mert reggel a legfrissebb az ember agya. Bár az is igaz, h sokáig nem fog megmaradni a fejedben, szóval ha hosszútávra kell, akkor ne ezt a módszert válaszd. De ha pl szerdán kell fölmondanod a tanárodnak, akkor ha szerda reggel fölkelsz korábban, és elkezded sokszor egymásután hangosan fölolvasni versszakonként, rögzül, ám csak rövidtávon.
Ezért javaslom, h minden nap tanulgasd egy kicsit, inkább esténként, és reggel csak ismételd, amit előző nap megtanultál.
Nekem a legjobban az vált be, h kétsoronként, összetartozó részenként mondogattam hangosan, és miközben szavaltam magamnak, ugráltam, vagy helyben futottam, vagy vmilyen mozgást végeztem. Lehet, h csak én vagyok a furi, de nekem ez vált be.
A lényeg: sokszor hangosan fölmondani.
De nem értem, a Toldi 7.-es anyag (legalábbis én 7.-ben tanultam), akkor hogy lehet, h eddig nem kellett soha verset, vagy rövidebb szöveget, prózát fejből megtanulnod? :O
Esetleg ha nem a gyakorikérdések.hu-n írogatnál, hanem a verset tanulnád ;)
Amúgy nekem pl. a Himnusz megvolt tizenöt perc alatt (óra előtt), ötösre :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!