Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Akkor hogy van ez. Ha gumicsiz...

Akkor hogy van ez. Ha gumicsizmában vagyok, vagy gumitalpú cipőben, és egy vezetékhez érek amiben áram van, akkor nem ráz meg? Vagy például ha valaki megfogja a kezem, akkor én csak közvetítő leszek és őt vágja agyon?

Figyelt kérdés
Magyarázza már el valaki az ilyeneket please
2011. aug. 22. 17:46
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Az áram mindig a legkissebb ellenállású úton próbál eljutni a föld felé.

Ha ez a legkissebb ellenállású pont rajtad keresztül vezet, akkor megráz.

Ha szigeteled magad (=gumitalpú cipőben vagy) akkor nem ráz meg, mert nem zárod az áramkört, az áram pedig mindig folyik valahová. Csak úgy maguktól áramló elektronok nincsenek :)

ha megfogod a kábelt, és a kezedet megfogja valaki, aki már zárja az áramkört, az vicces eset: téged, és őt is agyonvágja, de legalábbis megrázza :)

Viszont, ha le is vagy szigetelve, de erősáramű kábelt fogsz meg két kézzel, akkor is nagyon jól meg fog csapni, mert ugyan nagyobb ellenállás vagy, de azért folyni fog rajtad is, és azt érezni fogod.

Ezért nem fogunk meg semmilyen kábelt bal kézzel. Bal kéz mindig messze el minden földtől, ezzel minimalizálod a halálos áramütés ESÉLYÉT. Persze ettől még okozhat akkora károkat, hogy belehalsz, de az egy dolog.

De a legjobb, hogy feszültség alatt lévő kábelt nem fogjuk meg :D

2011. aug. 22. 19:15
 2/2 A kérdező kommentje:
Kössz, én is valahogy így gondoltam. És a tanácsokért is kössz, megfogadom, mondjuk én vigyázok, hogy véletlenül se érjek hozzá semmilyen feszültség alatt álló dologhoz, ha az veszélyes :)
2011. aug. 22. 19:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!