Melyiknek a legnagyobb a valóságalapja?

Régi cikkben olvastam, nincs meg a forrás.
Ha utána akarsz járni: a robbanás után pár aprócska töredék sziget maradt, ezek ma is ott vannak. A mélyben ott van a vulkán és a robbanás maradványa, ebből számolták ki a hangot is.
Az Atlanti-óceánban biztos nem volt Atlantisz: ott semmi olyasmi nincs, ami valaha sziget lehetett.

Gondolom Santorini-re gondolsz Görögországban.
Ezt a legendát már rég megcáfolták, a Mínoszi civilizáció pusztulásához volt köze, de nem Atlantiszhoz.

Atlantisz egy legenda, szó szerint abban a formában nem létezett, ahogy leírják. Mint sok legendának, ennek is lehetett valós előképe, amit az emberi mesemondó hajlam kiszínezett, felnagyított. Mint ahogy a sárkányok legendája feltehetően pár megtalált dínó csontból ered, úgy Atlantisz legendája is eredhet akár egy vulkán által eltörölt kicsi sziget-város történetéből is. Ez keveredett a "régen minden jobb volt" általános életérzéssel, némi misztikummal, elfelejtett ősi tudások legendájával, és máris csak egy helyre kell tömoríteni őket, kész is a vegytiszta Atlantisz kultusz.
Salamon királynak is lehetett kincse, igen. Csakhogy a kincs mértéke, tényleges összetétele valószínűleg igencsak más, mint amit a legenda gondol róla. Lehet, hogy Salamon néhány számára fontos (és egyben szép) tárgyat őrzött kincsként, aminek mindazonáltal a nemesfém tartalma igen csekély volt. Talán.
És szerintem Cibola is valami hasonló gigászi felnagyuláson esett keresztül.
Innen szedtem, hogy az Atlanti-óceánban van: [link] (Platón szerint)
Mindenkinek köszönöm a választ, legfőképpen az utolsónak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!