Esztergálás nehéz dolog?
Én nagyon rég tanultam, és azóta sem használtam, de először is ismerd meg a gépet és a szerszámokat. Általában van az oldalán egy táblázat a sebességekről, azt tanulmányozd, és tudd, hogy milyen anyagokhoz és méretekhez milyen sebességet kell választani. Tanulmányozd a hossz- és keresztszán beosztásait, hogy tudd, mikor mennyit kell tekerni, hogy annyit menjen a kés, amennyit szeretnéd hogy haladjon. Ismerd meg a késeket, melyik mire jó, mert van egy jópár alakú. Nézz utána, milyen alakokat milyen késsel és milyen mozgással (+sebességgel) tudsz csinálni. (Olyanokra emlékszem, hogy leszúró kés, beszúró kés, nagyoló kés, stb., már tényleg rég volt..)
Nagyon fontos, hogy a tokmánykulcsot SOHA ne hagyd a tokmányban, mert ha elszáll, a fejedet is viszi magával. Zárt ruhát hord, nehogy elkapja az ingujjad, vagy bármit. Védőszemüveg erősen ajánlott. Hirtelen ezek jutottak eszembe.
Először is tájékoztass bennünket: fém vagy faesztárgálásra gondolsz?
Halványan megjegyzem, 3 évig tanultuk. Hetente 2 nap suli, 4 nap a gyárban. Először félévig csak lakatosmunka, kalapács reszelés, ládapánt készítés, stb. 3 év után szakmunkásvizsga. Aki nem tanulta meg a fogásokat, sosem lesz igazi esztergályos, nem tud komolyabb munkákat elvégezni. Szükséges tanulmányok (elméleti): matek, műszaki rajz, anyagismeret, fizika, ábrázoló geometria, munkavédelem és baleset elhárítás.
Riasztóan hangzik de ez van...
Nemrég találtam erre az oldalra. Nagyon jól leírja a dolgokat.
Mostanában indulhatott, szerintem bővítik folyamatosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!