Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha nem lenne olyan, hogy...

Ha nem lenne olyan, hogy pénz, akkor gyorsabban fejlődne a technológia? Gyorsabban haladna az űrkutatás?

Figyelt kérdés
Mert ugye sok dolgot azért nem lehet megvalósítani,mert nincs elég pénz.
2011. aug. 14. 23:44
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
67%
Kezdjük ott sose volt kommunizmus ti suták, csak szocializmus, tervben volt csak.
2011. aug. 15. 02:25
 12/27 anonim ***** válasza:
100%

"mindenki alanyi jogon megkapná "

Akkor fele ennyire se dolgoznának az emberek, hiszen akkor minek. Ilyen az emberi természet. Ezt tudhatnád.

"akkor gyorsabban haladnának a kutatások "

Miért is haladnának gyorsabban? Konkrétan miért?

2011. aug. 15. 03:01
 13/27 anonim ***** válasza:
Persze mi a fenét kapnának meg az emberek, ha nem lenne miért elő állítani a materiálokat? Istenem..
2011. aug. 15. 03:02
 14/27 anonim ***** válasza:
61%
Jó válaszok születtek. Igen, ez a pénzalapú világ eleddig a leggyorsabb fejlődést biztosítja. Az ember nem hangya, nem tud úgy összedolgozni, mert nem úgy motiválódik, fontosak neki az egyéni eredmények. Ez van, ezt lehet szeretni meg nem szeretni, de sírni amiatt, hogy jaj gonosz önző emberiség nem fog össze... ha nem ilyenek lennénk, nem fejlődtünk volna ki ennyire intelligensre.
2011. aug. 15. 07:06
 15/27 anonim ***** válasza:
0%

csak olvasd el és gondolkozz:

[link]

2011. aug. 15. 07:55
 16/27 Vree ***** válasza:

Jah, ez kábé pont olyan naív ötlet mint hogy térjünk vissza a természethez, mert ott milyen jó harmónia volt.

Nem tudom világos-e neked hogy az hogy "sok dolgot nem lehet megvalósítani mert nincs pénz" mit is jelent. Nem azt hogy a jegybanknak ki kéne bocsájtani még több pénzt, odaadni a kutatóknak és azzal jó lenne. A pénz azt reprezentálja, hogy mennyi munka és mennyi anyagi jószág található amit fel tudunk használni. Ha még több pénzt bocsájtanánk ki akkor mindennek arányosan megnőne az ára, hogy az elérhető készletek hozzáigazodjanak a fizetőeszköz mennyiségéhez.

Az ok amiért pénz van az az, hogy ezek a javak bármikor egyszerűen átválthatóak legyenek egymásra, tudjuk hogy mi az értéke az egyiknek egy másikhoz képest az adott pillanatban és rögtön be is tudjuk váltani. Ha ez nem lenne, mindannyian szegények lennénk, nem tudnál lemenni a boltba kenyérért sem, mindent magadnak kellene megtermelni. Ebből kifolyólag nem lenne specializálódás sem (hogy te azzal a szakmával foglalkozz, amit szeretsz vagy amit értesz), és mindazok a gazdasági előnyök amik vele járnak. És az a vicc hogy egykettőre megjelennének a pénzhelyettesítők, az emberek megpróbálnának valami mindenki által elfogadott és kis értékű dolgot találni amivel tudnak fizetni, teszem azt tojás vagy só, nagyobb összegeknél mondjuk szarvasmarha stb. Tehát nem oldottál meg semmit. De amúgy ez elemi közgazdaságtan.

2011. aug. 15. 09:46
 17/27 anonim ***** válasza:

1. ahogy előttem írták, a pénz nélkül nem lett volna ilyen fejlődés

2. a pénz csak egy jelkép, azt jelképezi mekkora gazdasági erő áll az ország mögött. Attól h te eltörlöd a pénzt, nem lesz több nyersanyagod, nem lesz több munkaerőd, nem tudsz hirtelen jobb kutatási módszereket stb. stb. Egy kormány nem azért szán csak X összeget egy kutatásra, mert önző, hanem mert rengeteg minden másra is kell a pénz. És ha nem lenne pénz, akkor is ugyanígy lenne, rengeteg minden másra kellene a nyersanyag, a munkaerő, az ipar, stb. szal nem menne gyorsabban a kutatás.

2011. aug. 15. 09:50
 18/27 anonim ***** válasza:
na pont azt írtam le mint Vree :D mind1
2011. aug. 15. 09:51
 19/27 anonim ***** válasza:
63%

"Valami hasonlóra gondoltam,amit 01:01 mondott.Nandras,nem akarom feltalálni a kommunizmust,az egy iszonyítos világ volt."

Ugye azt érted, hogy amit állítasz az pont a kommunizmus definíciója. Tehát te és a Vénusz projektesek pont, hogy a kommunizmust akarjátok feltalálni.

Jól írták még nem volt kommunizmus csak szocializmus, de attól még a jövőben sem lesz. Túlságosan más az ember természete ahhoz, hogy működjön.

2011. aug. 15. 10:21
 20/27 anonim ***** válasza:

Az emberi gazdaság és minden fejlődés alapja az emberi munka. Az így megtermelt javak értékmérője a pénz, és mivel mindent (közvetve/közvetlenül) emberi erővel hozunk létre, az emberek cserébe részesülnek a megtermelt javakból. Vagyis ha valaki dolgozik, annyi pénzt kap, amennyi javat megtermelt, hogy azokat a "jószágokat" élvezhesse.

Namost a tudományos fejlesztés is munka, és a kutatóknak és beszállítóknak, külső cégeknek is "enniük kell", ezért minden ilyen tevékenység pénzbe kerül. Ráadásul a profit nagy úr, márpedig ha egy kormány sokat hajlandó fizetni pl egy rakéta alkatrészért egy gyárnak, akkor sokat fognak kérni.

Kicsit vad gondolat, de én filóztam már rajta, hogy ha intelligens robotok át tudnák venni a munkát az emberektől, akkor vajon ki kellene alakítani egy pénz nélküli gazdaságot/társadalmat? Ott tényleg felgyorsulna a fejlődés, mert a gépek akár a saját nyersanyagaikat és az energiát is elő tudnák állítani, és a kutatók (is) akár alanyi jogon részesülnének a javakból. De amíg az emberi munkaerő a gazdaság alapja, addig ez nem működik.

(Tudom, ez már sci-fi, csak eljátszottam a gondolattal.)

2011. aug. 15. 11:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!