Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A mikróban melngített ételek...

A mikróban melngített ételek mennyire egészségesek, káros lehet a mikro hullámok sugárzása?

Figyelt kérdés
vagy helyesebb a gázon melegíteni!
2011. aug. 14. 20:28
 1/5 anonim ***** válasza:
Én is idegenkedem tőle, de úgy tudom, eddig nem sikerült bizonyítani, hogy káros lenne. Bár a mobilról is sokáig azt mondták, hogy nem az...
2011. aug. 14. 20:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Egyáltalán nem káros és sokkal praktikusabb, mint a gázon melegítés.

"Bár a mobilról is sokáig azt mondták, hogy nem az..."

Nem is az...

2011. aug. 14. 20:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Jaj, nem tudom, ki volt, aki kitalálta, hogy a mikrohullámú sütő sugárzást használ... Élete nagy hibáját követte el...


Na, tehát: a mikrohullámú sütő egyfajta elektromágneses "sugárzást" de inkább a rádióhullámokhoz hasonlót bocsát ki. Egyáltalán nem káros, mivel teljesen ugyanazt csinálja, mint a gázláng, csak más technikával. A rádióhullámok megadott frekvencián gerjesztik az atomokat, amik ettől felhevülnek.


A gázláng hőenergiával gerjeszti az atomokat (hőSUGÁRZÁSSAL) amiktől ezek felhevülnek.


Tehát az atomok semmiben sem térnek el a gázlángtól való melegítésben. A mikró igazából azért is hatékonyabb, mert amíg a gázláng (vagy bármilyen hőforrás) kívülről melegíti befelé, addig a mikró igazából az egészt ételt valamennyire egyszerre (persze csak valamennyire, de sokkalta jobban, mint a gázláng) melegít.



Tehát, összefoglalva: az, hogy valamit a mikróban melegítesz, egyáltalán nem károsabb, mint a gázon melegített. Mindössze egyetlen dolog a különbség: a gázlángon melegített dolgot felforralod (a mikró is képes rá, csak nem tudjuk kevergetni, és így gyorsabban túlhevül, szétfröcsköl/felrobban, kajától függően).


A felforralt kaja pedig annyiban egészségesebb, hogy az esetleg egy-két napja a hűtőben tárolt étel már kezd valamennyire megromlani, de ha felforralod, nagyrészt sterilizálod is: a mikróban sosem hevítünk semmit forrásig.


Ez az egyetlen különbség a két melegítési technika között.

2011. aug. 14. 21:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Annyit tennék hozzá, hogy a mikrohullámok a poláros molekulákat gerjesztik elsősorban, ilyen az ételekben lévő víz. Amúgy semmi más változás nem történik az étellel, nem lesz tőle mérgező, vagy ilyesmi.
2011. aug. 14. 23:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
En egyszer elszenesitettem a pattogatott kukoricat a mikroban, az biztos nem volt egeszseges. Nem is ettem meg.
2011. aug. 15. 07:39
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!