A mikróban melngített ételek mennyire egészségesek, káros lehet a mikro hullámok sugárzása?
Egyáltalán nem káros és sokkal praktikusabb, mint a gázon melegítés.
"Bár a mobilról is sokáig azt mondták, hogy nem az..."
Nem is az...
Jaj, nem tudom, ki volt, aki kitalálta, hogy a mikrohullámú sütő sugárzást használ... Élete nagy hibáját követte el...
Na, tehát: a mikrohullámú sütő egyfajta elektromágneses "sugárzást" de inkább a rádióhullámokhoz hasonlót bocsát ki. Egyáltalán nem káros, mivel teljesen ugyanazt csinálja, mint a gázláng, csak más technikával. A rádióhullámok megadott frekvencián gerjesztik az atomokat, amik ettől felhevülnek.
A gázláng hőenergiával gerjeszti az atomokat (hőSUGÁRZÁSSAL) amiktől ezek felhevülnek.
Tehát az atomok semmiben sem térnek el a gázlángtól való melegítésben. A mikró igazából azért is hatékonyabb, mert amíg a gázláng (vagy bármilyen hőforrás) kívülről melegíti befelé, addig a mikró igazából az egészt ételt valamennyire egyszerre (persze csak valamennyire, de sokkalta jobban, mint a gázláng) melegít.
Tehát, összefoglalva: az, hogy valamit a mikróban melegítesz, egyáltalán nem károsabb, mint a gázon melegített. Mindössze egyetlen dolog a különbség: a gázlángon melegített dolgot felforralod (a mikró is képes rá, csak nem tudjuk kevergetni, és így gyorsabban túlhevül, szétfröcsköl/felrobban, kajától függően).
A felforralt kaja pedig annyiban egészségesebb, hogy az esetleg egy-két napja a hűtőben tárolt étel már kezd valamennyire megromlani, de ha felforralod, nagyrészt sterilizálod is: a mikróban sosem hevítünk semmit forrásig.
Ez az egyetlen különbség a két melegítési technika között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!